Türkiye’de ve dünya piyasalarında buğday fiyatları yükselmeye devam ederken, TMO hasattan sonra 5’inci buğday ithalatı ihalesini 11 Kasım’da yapacak. Yapılacak ihalede 550 bin ton buğday ithal edilecek.  TMO, bugüne kadar yaptığı 4 ihalede toplam 1 milyon 250 bin ton buğday ithal ederken, 60 bin ton da arpa ithalatı yapmıştı. 11 Kasım’da yapılacak ihaleyle birlikte TMO, hasattan sonra 2.5 ay içinde toplam 1 milyon 800 bin ton buğday ithal etmiş olacak. 

İç piyasada fiyatlar yükselirken, TMO’nun aktif bir şekilde piyasalara müdahale edememesi, ‘TMO’da yeterli stok yok mu?’ tartışmalarını gündeme getirirken, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, spekülatörlerin elini kuvvetlendirmemek için stoktaki buğday miktarının açıklanamayacağını belirtmişti. 

550 BİN TONLUK İHALE BUĞDAY FİYATLARININ SEYRİNİ BELİRLEYECEK 

Diğer yandan bugüne kadar yapılan 4 ihalede fiyatlar dolar bazında artarken, 11 Kasım’da yapılacak ihalede oluşacak fiyatlar ise buğday fiyatlarının bundan sonraki seyri açısından büyük önem taşıyor. 

BUĞDAY İTHALATI ÖZEL SEKTÖRE DE AÇILMIŞTI 

Buğday ithalatı özel sektöre de tamamen açılırken, TMO’nun bugüne kadar yaptığı ihalelerden daha yüksek tonajlı bir ithalat ihalesine çıkması ise dikkat çekti. Buğday sektörünün özel sektöre açılmasına rağmen TMO'nun da ithalata devam etmesi, Türkiye'deki 20.5 milyon ton olarak açıklanan buğday üretim rakamlarının da yeniden sorgulanmasına neden oldu.