Toprak Mahsulleri Ofisi, açıklanan alım fiyatlarından üreticiden ürün alamayınca ithalata ağırlık verdi. Haziran ayında 320 bin ton arpa, 400 bin ton civarında buğday ithalat ihalesi yapan TMO, Temmuz ayında da hasat döneminde ikinci bir ihaleye çıkarak 440 bin ton arpa ve 400 bin ton da buğday ithal edecek. 440 bin ton arpa ithalat ihalesi dün sonuçlanırken, fiyatların bir önceki ithalata göre ortalama 30 dolar düşmesi dikkat çekti.

270 DOLARDAN 240 DOLARA DÜŞTÜ

İhale ortalama 240 dolar seviyesinde gerçekleşirken, Haziran ayında yapılan ihalede ise ortalama fiyatlar 270 dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Buna göre TMO'nun bir ay arayla yaptığı arpa ithalatında fiyatlar tonda 30 dolar düştü. TMO ithal ettiği arpayı, yem fiyatlarını regüle etmek için ucuz arpa kapsamında 1950 TL'den satıyor. 

İTHALAT ÜRETİCİYİ TEDİRGİN EDİYOR

Diğer yandan hasat döneminde yapılan ithalat, yerli üreticiye de büyük darbe vuruyor. İthalatla fiyatların düşeceği algısı üreticinin ürününü gerçek değerden satmasını engelliyor. Girdi maliyetlerinin arttığı bir ortamda çiftçinin ürününün fiyatının düşürülmeye çalışılması üreticinin üretimden uzaklaşmasını gündeme getiriyor.