Ülkemizin önemli yeraltı kaynaklarından “Hümik Asit”in tarımda etkin kullanımı sağlayacak TKİ-Hümas Başbayilik Anlaşması, TKİ Genel Müdürlüğünde düzenlenen törenle imzalandı. Törene Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Ömer Bayrak, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ve TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uygun ile kurumların yetkilileri katıldı.

GÜBRETAŞ 2025 YILINA KADAR TKİ'NİN TEK YETKİLİ BAŞBAYİSİ OLACAK  

Başbayilik Anlaşması'na göre GÜBRETAŞ, TKİ'nin hümik ve fulvik asit içeren doğal organik toprak düzenleyicisi ürünü TKİ-Hümas'ın pazarlama, satış ve dağıtımı konusunda 2025 yılına kadar tek yetkili ve başbayisi olacak. TKİ'nin Ilgın tesislerinde üretilen 160 bin litrelik söz konusu ürün de öncelikle GÜBRETAŞ tarafından çiftçilerin kullanımına sunulacak. İki kurum, ortak Ar-Ge çalışmaları da gerçekleştirecek.

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, törende yaptığı konuşmada, söz konusu iş birliği sayesinde tarım alanlarının verimliliği yükseltilirken, ürünün yurt dışına ihracatıyla milli ekonomiye de katkı sağlanacağını söyledi.

BU ANLAŞMANIN ÖNEMİ ZAMAN İÇİNDE ANLAŞILACAK 

Sağlıklı gıdaya uygun fiyatla ulaşmanın vatandaşın en temel haklarından biri olduğunu belirten Poyraz, "Türkiye olarak belli açmazlarımız var. Gıda üretiminde tarımsal girdilerin önemli bir kısmını maalesef ithal etmek zorundayız. Bir taraftan da bu ürünleri üretme mecburiyetimiz var. Tüketicilerimize de bunları en makul fiyattan ulaştırmalıyız. Bunun için verimlilik artışı gündeme geliyor. Bu anlaşma Türk tarımı açısından tarihi özellik taşıyor. Zaman içinde bu anlaşmanın Türkiye ekonomisi ve tarımı açısından çok önemli olduğu anlaşılacak." diye konuştu.

Türkiye'de toprak yapısının çok verimli olmadığına dikkati çeken Poyraz, TKİ'nin 10 yılı aşkın zamandır Ar-Ge'sini yürüttüğü bu çalışmanın tarımda verimlilik problemine çözüm getirecek adımlardan biri olduğunu bildirdi.  Poyraz, "Bu bize ait yerli bir çalışma. Neresinden bakarsanız bakın, nereden değerlendirirseniz değerlendirin, her yönüyle ülkemiz açısından faydalı bir iş. Zaman içinde, yaygınlaştıkça bunun önemini hem çiftçi hem üretici ve tüketici tarafından fiyatlara ve maliyetlere yansıması şeklinde hep birlikte göreceğiz ve hissedeceğiz." dedi.

BAŞBAYİLİK SÖZLEŞMESİ 2025 YILINA KADAR SÜRECEK 

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı da iki kurum arasında imzalanan Başbayilik Sözleşmesi'nin 2025 yılına kadar süreceği bilgisini verdi.

Ülke topraklarının organik madde yönünden fakir olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Toprak kalitesini artırmak için hümik asidin çok önemli bir yeri var, çalışmalarda bu verimliliği gördük. Sadece yurt içi değil, yurt dışına katma değerli ürün ihracı için de çalışacağız. 1 litrelik hümik asit 8 tonluk hayvan atığına eş değer bir ürün. Bu şekilde hem kaynaktan tasarruf sağlanacak hem maliyet düşecek." değerlendirmesinde bulundu.

HÜMİK ASİT ÜRETİMİNE 2009 YILINDA BAŞLANDI 

TKİ Genel Müdürü Ömer Bayrak da yerli üreticilerin desteklenmesi ve güçlenmesinin stratejik önem arz ettiğini aktardı. TKİ'nin sahip olduğu linyit sahalarında bulunan, içinde yüksek oranda hümik asit barındıran düşük kalorili genç kömürleri (leonardit) değerlendirmek amacıyla 2009'da hümik asit üretimine başladığını anımsatan Bayrak, "Hümük Asit, humusun en aktif maddesidir. Günümüzde her geçen gün artan kimyevi gübre kullanımı, humusun topraktaki oranının hızla azalmasına neden olmaktadır. Oysaki humus, toprağa atılan kimyasal gübrelerin alımını kolaylaştıran en önemli  madde olup, toprakta atıl halde bulunan besin maddelerinin bitkinin kullanımına uygun hale geçmesini sağlamaktadır.

Bu anlaşmada amacımız yerli ve milli kaynaklarla üretim. TKİ-Hümas markalı sıvı hümik asit ürünümüzün kullanımının artırılmasıyla üreticimizin gübre ihtiyacı konusunda dışa bağımlılığını azaltıp, tarım topraklarının iyileşmesini ve düzenlenmesini sağlayıp, daha bereketli hale getirilmesini hedefliyoruz. Bu husustaki çalışmalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

1.5 MİLYON LİTRE HEDEFLENİYOR

İki kurum arasında imzalanan TKİ-HÜMAS Başbayilik Anlaşması ile GÜBRETAŞ, TKİ tarafından üretilen ve tarımsal üretimde önemli verim artışı sağlayan bu ürünün pazarlama, satış ve dağıtımı konusunda 2025’e kadar 5 yıl boyunca tek yetkili ve başbayii olacak. Anlaşma kapsamında 2025 yılına kadar en az 1,5 milyon litre ürünün yurtiçi ve yurtdışında tarımsal üretimin kullanımına sunulması hedeflenmekte.

160 BİN LİTRE TKİ HÜMAS ÇİFTÇİNİN KULLANIMINA SUNULACAK 

Sözleşme kapsamında öncelikle TKİ’nin Ilgın tesislerinde üretilen 160 bin litre TKİ HÜMAS, GÜBRETAŞ tarafından çiftçilerin kullanımına sunulacak. Projenin ikinci fazında TKİ, hümik asit tesislerini Soma Tunçbilek’e taşıdığında ortak Ar-Ge çalışmalarıyla ürünün içerik olarak zenginleştirilmesi ve maliyet optimizasyonu gibi çalışmalar da gerçekleştirilecek.

TKİ HÜMAS'IN İHRACAT YOLLARI ARANACAK 

Başlatılan işbirliğiyle, GÜBRETAŞ hümik asit ihtiyacını yerli ve milli kaynaklardan karşılamaya devam ederken, aynı zamanda ihracat çalışmalarıyla bu ürün yurtdışı pazarlara da ihraç edilecek. Böylece ülke olarak sahip olduğumuz yerli kaynakların GÜBRETAŞ’ın yaygın yurtiçi-yurtdışı satış ağıyla milli ekonomi için katma değere dönüştürülmesi sağlanmış olacak.