Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’de son 3 yılda 4 bin 52 hayvan, hayvan hastalıklarından dolayı ya telef oldu ya da zorunlu kesime gitti. Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporunda ise TİGEM’in 2018 yılında 29 milyon lira olan hayvancılık faaliyet zararının 2019 yılında 98.5 milyon liraya yükseldiğine dikkat çekildi. TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece’nin hayvan hastalıklarından dolayı en çok kesimin yapıldığı Karacebey İşletmesiyle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ise eleştiri konusu oldu.
TİGEM’de hayvan hastalıkları tedirgin edici boyutlara ulaştı. TİGEM’e bağlı işletmelerde hayvan hastalıklarının önüne geçilemiyor. Anadolu, Ceylanpınar, Çukurova, Gözlü, Karacebey ve Türkgeldi işletmelerinde son 3 yılda toplam 4 bin 52 hayvan, hayvan hastalıklarından dolayı ya telef oldu ya da zorunlu kesime gönderildi.
BRUSELLA DA REKOR KARACABEY İŞLETMESİNDE
TİGEM’e bağlı işletmelerde Brusella, Tüberküloz ve Üç Gün hastalığı görülürken, en çok zarar bruselladan dolayı yaşandı. Sadece Karacabey işletmesinde son 3 yıl içinde bruselladan dolayı toplam 2 bin 27 hayvan zorunlu kesime gönderildi. Brusella hastalığı Karacabey’den sonra en çok Ceylanpınar tarım işletmesinde görüldü. Ceylanpınar’da ise son üç yıl içinde toplam 1006 hayvan buruselladan dolayı zorunlu kesime gitti. Anadolu ve Gözlü işletmelerinde de brusella hastalığı görülürken, bu iki işletmede de son üç yılda toplam 205 hayvan kesildi. TİGEM’in sadece Çukurova ve Türkgeldi tarım işletmelerinde brusella hastalığı görülmedi. Buna göre son 3 yılda TİGEM’in 4 işletmesinde toplam 3 bin 238 hayvan bruselladan dolayı zorunlu kesime gönderildi.
459 HAYVAN TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA YAKALANDI
Diğer bir hayvan hastalığı olan Tüberküloz ise Anadolu ve Gözlü tarım işletmelerinde görülürken, bu hastalık toplam 459 hayvanda görüldü.
ÜÇ GÜN HASTALIĞI CEYLANPINAR VE ÇUKURVO İŞLETMELERİNDE GÖRÜLDÜ
HAYVANCILIKTAKİ ZARAR 3 KATTAN FAZLA ARTTI
Hayvan hastalıkları TİGEM’i ciddi anlamda tehdit ederken, Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporunda da bu konuya özellikle dikkat çekildi. Hayvancılık faaliyetlerinde giderek artan miktarlarda faaliyet zararı edildiğine işaret edilen Sayıştay denetim raporunda “Nitekim 2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyet zararı 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye yükselmiştir” denildi.
GENEL MÜDÜRÜN PAYLAŞIMI ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Bütün bunlar yaşanırken TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece’nin Karacabey Tarım İşletmesiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım, Bakanlıkta tartışma konusu oldu. Işıkgece, yaptığı paylaşımda; "Karacabey Tarım İşletmemizde; kombine verimli bir ırk olan Simental ve sütçü kapasiteye sahip Siyah Alaca ırkı ile üstün vasıflı damızlık yetiştiriciliğimizi sürdürüyor, ülkemiz için en iyisini üretmeye çaba harcıyoruz” dedi.
KARACABEY TARIM İŞLETMESİNDE SAĞILABİLİR HAYVAN KALMAZKEN SADECE 400 CİVARINDA DÜVE BULUNUYOR
Işıkgece’nin paylaşım yaptığı Karacabey Tarım İşletmesinde bruselladan dolayı 2018 yılında 656, 2019 yılında 1515 ve 2020 yılında 1067 hayvan bruselladan dolayı zorunlu kesime gitti. Yani işletmede brusella hastalığından dolayı neredeyse sağılabilir hayvan kalmazken, 12 aylığın altında ise 400 civarında düve kaldığına işaret ediliyor. Karacabey Tarım İşletmesinde hayvanlar hastalıktan kırılırken, Genel Müdür’ün böyle bir paylaşımda bulunması eleştiri konusu oldu.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2020, 18:14
Yazıklar olsun size. Bir devlet kurumu olarak kendi hayvanlarimizda brusella ile baş edemiyorsanız, defolup gidin.
Genel müdürlükte ki personel esnek çalışıyor kendileri esnek çalışıyor işletmelerede esnek çalışacak personel kalmadığı için mecbur hafta içi hafta sonu çalışıyoruz
Önüne geleni tigem e başkan şb müdürü yaptılar. Ilahiyatcisi açıköğretim mezunu adamlar hayvani kurbanda görmüş gelmiş tigemde idareci. Kurum içinden gelenlerde zayıf halka. Düşünün kuru tarım sulu tarımdan çok veriyor. İşletmede 2 kişi üretiyor 5 kişi bunun kaydını yapıyor. Genel müdürlük dolu idari personel. Düşünün bitki üretimde topoğraf var. Teknik şef yok
Hakikaten, çok ayıp,çok günah bunun hesabı mutlaka sorulmalı devletin işletmesinde hastalıktan hayvan öldürüyorsunuz ozaman size sormazlarmı tabiki oranın yöneticisine siz bu koltukta ne diye duruyorsunuz bunun hesabı mutlaka sorulmalı utanmadan zarar etti diyorlar bırakın verin özel söktöre onlar işletsin
Balık baştankokar demışler dogru düzgü bir tarım baksnı varmıkı asagıdakiletde dogru dürüst olsun.gidin artık