ÖZEL HABER / Kuraklık, hububatta önemli oranda verim kaybına neden olurken en büyük kayıplardan birisi de samanda yaşanacak. Bunu da TİGEM'in yaptığı saman ihalesi acı bir şekilde gözler önüne koydu. Saman sıkıntısının ülke hayvancılığı için krize dönüşmemesi için biran önce gerekli tedbirlerin alması gerekiyor. 

GEÇTİĞİMİZ YIL DEKARI 45 LİRADAN SATILAN SAMAN BU YIL İLK İHALEDE 157 LİRADAN SATILDI!

TİGEM’in Ceylanpınar Tarım İşletmesinde sulu tarım yapılan 150 bin dekar alanda buğday hasadının ardından saman ihalesi yapıldı. Geçtiğimiz yıl dekarı 45 liradan satılırken, bu yıl da ihale 45 liradan açıldı. Ancak ihaleye yoğun bir talep olurken fiyatlar 157 liraya kadar çıktı. Yani bir dekar alandaki saman 157 liradan satıldı. Bu sonuçlara göre 1 dekarda ortalama 150 kg saman çıkarken, samanın fiyatı şimdiden 1 lirayı görmüş oldu. 

TİGEM SAMAN İHALESİNDEN 23.5 MİLYON LİRA GELİR ELDE ETTİ

TİGEM, 150 bin dekar alandaki samandan toplam 23.5 milyon lira gelir elde etti.

50 BİN DEKAR İÇİN İKİNCİ BİR SAMAN İHALESİ YAPILACAK

Diğer yandan yine Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde önümüzdeki günlerde 50 bin dekar alan için yine saman ihalesi yapılacak. Bu ihaleye de yine yoğun bir katılım olması beklenirken, bu yaşananlar bir uyarı anlamı taşıyor. Ülke hayvancılığı yem fiyatlarından dolayı zaten sıkıntılı bir süreç geçirirken, eğer gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bir de buna saman sıkıntısının eklenecek olması, ülke hayvancılığı açısından beklenen tehlikeyi gözler önüne seriyor.