Tarım sektörünün öncü kuruluşlarından olan TİGEM, 2021 yılını 132 milyon lira karla kapatırken, sulu tarım alanlarına yapılan yatırımlar da TİGEM’i yaşanan kuraklıktan kurtardı. 940 bin dekar sulu tarım arazisi bulunan TİGEM, yapılacak yeni yatırımlarla birlikte sulu tarım alanının önümüzdeki yıl 1 milyon 45 bin dekara çıkarılması hedefleniyor. Türkiye’nin en önemli hububat tohumluğu üreticisi olan TİGEM, sulu tarım alanlarını artırmamış olsaydı yaşanan kuraklıktan dolayı hiçbir ürün alamayacak ve Türkiye sertifikalı buğday tohumunu bile ithal etmek zorunda kalacaktı.  

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, kuraklığın en yoğun yaşandığı illerin başında Şanlıurfa gelirken, TİGEM’i Ceylanpınar Tarım İşletmesinde sulu tarım alanlarına yapılan yatırımlar kurtardı. TİGEM’in arazi varlığının yarısı Şanlıurfa/Ceylanpınar işletmesinde bulunurken, burada sulu tarım alanlarına yapılan yatırımlar yaşanan kuraklıktan en az etkilenmesine neden oldu. TİGEM’in Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 550 bin dekar tarım arazisinin 400 bin dekarında sulu tarım, 150 bin dekarında kuru tarım yapılıyor. 

150 BİN DEKAR ALANDAN HİÇ BİR ÜRÜN ALINAMAYABİLİR!

Geçtiğimiz yıl kuraklığı en ağır yaşayan illerin başında gelen Şanlıurfa bu yıl da kuraklıktan ciddi anlamda etkilendi. Meteoroloji verilerine göre 2022 yılı yağış miktarı son 20 yıllık yağış ortalamasının altında kalırken, TİGEM’in kuru tarım yapılan 150 bin dekar ekili alanın yaşanan kuraklıktan olumsuz etkilendiği belirtilirken, 400 bin dekarlık sulu tarım alanındaki verim ortalamasının ise yüksek olduğu kaydediliyor. TİGEM, son yıllarda yapılan yatırımlarla sulu tarım alanını 940 bin dekara çıkarırken, “Bu yatırımlar yapılmamış olsaydı, TİGEM yaşanan kuraklıktan dolayı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde hiçbir ürün alamayacaktı. Bu da tohumluk üretiminde ülke tarımı büyük bir zarar görecekti” değerlendirmeleri yapılıyor.   

TİGEM’İN BANKALARA BORCU DÜŞERKEN 2021 YILINI 132 MİLYON LİRA KARLA KAPATTI

Diğer yandan tarım sektörünün öncü kuruluşlarından olan TİGEM’den karlılık açısından da sevindirici bir haber geldi. Uzun yıllar büyük bir borç batağını içine sürüklenen TİGEM, son yıllarda yaptığı yatırımlar ve aldığı tasarruf tedbirlerinin karşılığını almaya başladığı kaydediliyor. Alınan bilgilere göre, TİGEM’in bankalara olan kredi borcu 700 milyon liradan 305 milyon liraya düşerken, 2021 yılını da 132 milyon lira net karla kapattı. TİGEM’deki bu karlılık son 3 yılda kurumsallaşma anlamında yapılan çalışmalara ve sulu tarım alanlarının artırılmasına bağlanıyor. 

TİGEM SULU TARIM ALANINI 940 BİN DEKARA ÇIKARDI 105 BİN DEKAR ALANDA YATIRIM KAPSAMINA ALINDI 

Sulu tarım alanlarının artırılması konusunda son 3 yılda önemli yatırımların yapıldığına dikkat çekilirken, bu yatırımlarla 2009’da 210 bin dekar olan sulu tarım alanının 940 bin dekara çıktığı ve 20 bin dekar alanın da sulu tarıma açılacağı öğrenildi. TİGEM yönetiminin 85 bin dekar alanın da sulu tarıma açılması yönünde çalışmalara başladığı kaydedilirken, sulu tarım alanına yapılan yatırımların önemi de yaşanan kuraklıkla birlikte daha iyi anlaşıldı. 

TİGEM’in arazi varlığının yarısının bulunduğu Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde kuru tarım yapılan yaklaşık 150 bin dekar alanın yaşanan kuraklıktan büyük ölçüde olumsuz etkilendiği ve hiçbir ürün alınamadığı kaydediliyor. Sulu tarım alanındaki verim artışları ile birlikte buradaki ürün kaybının karşılanması bekleniyor. 

SULU TARIM ALANINDA ENERJİ MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN 2 MİLYAR LİRALIK GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI YAPILACAK

TİGEM’in Ceylanpınar Tarım İşletmesinde sulu tarım arazilerinde elektrik maliyetlerini düşürmek için de önemli bir çalışma içinde olduğu öğrenilirken, bölgeye Türkiye’nin ikinci en büyük güneş enerjisi yatırımında son aşamaya gelindiği kaydediliyor. Yap-İşlet modeliyle yapılacak 2 milyar liralık güneş enerjisi yatırımı ile TİGEM’in Ceylanpınar Tarım İşletmesi’ndeki elektrik giderinin asgari yüzde 30 düşmesi hedefleniyor.