Gübre fiyatlarına son bir yıl içinde gelen yüzde 150’nin üstündeki zamlardan dolayı çiftçi üretim yapamayacak duruma gelirken, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un dün gübre firmaları ile özel bir toplantı yaparak, gübre firmalarını fahiş fiyat konusunda açıkça uyardığı ortaya çıktı. Toplantının ardından gübre firmalarının indirim konusunda Bakan Muş’a söz verdikleri ve önümüzdeki haftadan itibaren bütün gübre çeşitlerinde tonda 100 ile 200 lira arasında bir indirim yapılacağı kaydediliyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübre fiyatlarına arka arkaya gelen zamlardan dolayı çiftçi büyük bir darbe yerken, bu konuda gübre firmalarına bir yaptırım uygulanmaması dikkat çekiyordu. Gübredeki fiyat artışlarının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığında gübre firmaları ile iki kere toplantı yapılmasına rağmen bu toplantılardan olumlu bir sonuç çıkmamıştı. Geçtiğimiz hafta TÜİK yayınladığı Tarımsal Girdi Endeksinde gübre fiyatlarının son bir yıl içinde sadece yüzde 52 artış yaşandığı yönündeki açıklamaları ise piyasadaki tepkilerin tuzu biberi olmuştu.

BAKAN MUŞ YUMRUĞUNU MASAYA VURDU!

TÜİK’in açıklamaları sonrası gübre fiyatları konusunda çiftçinin tepkisi giderek artarken, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un dün gübre firmaları ile özel bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. Yaklaşık 10 gübre firmasından üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantıda Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yumruğunu masaya vurarak, gübre firmalarını sert bir dille uyardığı kaydediliyor. Gübre firmalarının Bakan Muş’a indirim yönünde söz verdiği ve önümüzdeki haftadan itibaren bütün gübre fiyatlarında tonda 100 ile 200 lira arasında bir indirim yapılacağı kaydedildi. 

REKABET KURUMUNUN SORUŞTURMASI GÜBRE FİRMALARINI TEDİRGİN EDİYOR

Diğer yandan Rekabet Kurumu’nun, rekabet şartlarının ihlal edildiği gerekçesiyle gübre firmalarına yönelik kapsamlı bir soruşturma yapması da gübre firmalarını köşeye sıkıştırmış durumda. 

TÜİK’İN VERİLERİ ÇİFTÇİYİ PATLAMA NOKTASINA GETİRDİ 

Son bir yıl içinde gübre fiyatları yüzde 150’nin üstünde artmasına rağmen TÜİK, geçtiğimiz hafta yayınladığı Tarımsal Girdi Endeksinde gübre fiyatlarındaki bir yıllık artışı yüzde 52 olarak açıklamıştı. TÜİK’in gerçeklerle hiçbir alakası olmayan bu açıklaması zaten sıkıntılı olan çiftçiyi patlama noktasına getirmişti.