Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, Tarım Bakanlığı'nın nihai senelerde teknolojiye büyük ehemmiyet verdiğini ifade etti. Fıratoğlu Bakanlığın bu kapsamda ekili, dikili alanları ürünü ve sonrasındaki şartları artık takip edebilen teknolojileri Türkiye'ye kazandırdığını söyledi.

Fıratoğlu, 2015 yılının ilk aylarında Tarım Bakanlığı tarafından TARSEY'in (Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi) yaşama geçirildiğini söyledi. Fıratoğlu sistem ile bundan sonra çiftçilerin parsellerinin kimlik numarası olacağını ve bununla beraber tarlaların uydudan takip edilebileceğini kaydetti. Fıratoğlu sistem ile tarlaya atılan tohumdan, ilaçtan ve gübreden dahi haberdar olunacağını kaydetti.

Tarladan sofraya kadar her aşamayı bilgisayar ortamında takip edeceklerini belirten Fıratoğlu sisteme ilişkin şunları söyledi: "Çiftçiler TARSEY Bilgi Sistemi'nden yararlanarak tarlasına hangi ürünü ekebileceğine karar verebilecek ve ektiği üründen ne kadar kâr edebileceğini de hesaplayabilecektir. TARSEY ile teknoloji ile ziraat dahil içe olacak. Çiftçilerimiz daha katma değeri yüksek ürünler üreterek, daha fazla gelir elde edecekler” dedi.

Modern sulama mecbur olmalı

Tarımda teknolojik ürünler hizmeti veren Atlantis Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aral Türkiye'de ilk kez kendi bünyelerinde sulama sistemleri üretimi yaptıklarını söyledi. Aral “Uzun seneler süren araştırmalarımız sonucunda kendi yerli ürünümüzü üretip çiftçimizin hizmetine sunduk. Tamamen kendi imalatımız olan Atlantis marka Center Pivot ve Lineer sulama sistemleri ile hem ülkemiz çiftçilerinin ve halk projelerinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi. Ürünü hem yutiçine hem de yurtdışına ihraç ettiklerini kaydeden Aral "Biz tarlalarda yapılan vahşi sulamayı önlemek için çağdaş sulamanın devlet tarafından mecbur hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.