ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, hal yasasına rağmen üreticinin mağdur olduğunu söyledi. Tamaylıgil, “İşletmelerin küçük olması, tarımda kullanılan kaynakların verimli kullanılamaması, pazarlamada yaşanan sorunlar, ki 2 defa Hal Yasası çıkarttık, orada Hal Yasası'nda üreticinin ürettiği ürünün fiyatı ile pazarı geldiği fiyatı arasında neredeyse yüzde 300'lük fiyat farkları oluşuyor. Diğer taraftan baktığımızda, bu yönetmeliklerin ve yasaların biraz daha gerçek yaşamla iç içe ve onu düzenleyecek noktada olması şart gözüküyor ve bu büyük uluslararası market zincirlerinin üreticilere yapmış olduğu büyük baskı, alım fiyatı, ödemeler ve o ödemelere bağlı olarak ortaya çıkan gerçekler. Yani, düşünün, büyük SÜTKO olayında bile artık süt üreticileri üreticinin üzerine baskı kurmak için “Haydi, yemini de ben vereceğim, yeminin ödemesini de ben sana ödeme yaparken ödeyeceğim." deyip verdiği yemin kalitesinden tutun, oradaki zorlayıcı şartlara kadar böyle bir ağır baskı sürecini işleten bir dönemle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

DESTEKLER ÇİFTÇİYE GİTMİYOR

Tamaylıgil, “Tarım Bakanı olduktan sonra, diyorsunuz ki: “Bu ülkedeki desteklemenin yarısı yüzde 5'e, yarısı da yüzde 95'e veriliyor." Böyle bir tespitiniz var" diyerek, destekleme dağılımındaki çiftçiler arasındaki adaletsizliği anlattı. Raporlarda Tarım Bakanlığı ile ilgili usulsüzlük tespitlerini de şöyle sıraladı: “Yine, 2014 bulgularına döndüğümüzde de destekleme açısından ortaya konulan buradaki hatalı veya tespit açısından dikkat çeken belli başlıklar var. Bir: Kooperatiflere kullandırılan kredilerin geri dönüşüyle ilgili sistemin kurulmamış olmasından başlayarak, tarımsal desteklemeyle ilgili idare ve kontrol sisteminin kurulmamış olmasıyla devam eden ve destekleme ödemeleriyle ilgili ödenek tahsisleriyle ilgili harcama yetkisini kullananları sorgulayan, yine Tarım Kanunu'nda belirtilen tarım politikalarının amaçlarının sağladığı katkı tespiti için etki analizi noktasında yani desteklemenin etki analizinin yapılması ve sonuçlarının raporlanmasına ilişkin olarak bir sistemin olmaması. Yani biz desteklerin doğru, yerinde, hangi başlıklarda, nasıl yapılması gerekliliği konusundaki sorgularımızda karşımıza çıkan tabloda doğru destek veriyor muyuz ya da vermiyor muyuz?"

ZİRAİ İLAÇLAR ARILARI ÖLDÜRÜYOR

Bakan Çelik'e tarımda kullanılan zirai ilaçlarla ilgili de bilgi veren Tamaylıgil, “Bu ilaçların sahiplik oranı, üreticileri ve zirai ilaçların toplum sağlığı açısından ortaya koyduğu riskler... Yani, arıların ölümüne kadar veyahut sadece kullanılan ilaçların canlı ölümünü ortaya koyarken diğer bütün tabiattaki canlıları ve insan hayatını tehdit eden boyutuyla baktığınızda, bu ilaç açısından, zirai ilaçlar açısından da kullanımında birçok yasal düzenlemesi, yönetmelikleri var ama bunun kontrolü ve uygulama sonuçları hakkında da değerlendirmelerinizi duymak isterim" diye konuştu.