Başta Hollanda, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ve dünyada tarım sektörü kooperatifçilik üzerine kalkınırken, Türkiye’de kooperatifler çiftçinin üzerine büyük bir yük oluyor. Milli Gazete'nin haberine göre, Türkiye’nin pamuk ambarı Koçarlı ilçesinde çiftçiye destek olmak ve kalkındırmak amacıyla kurulan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin son bir yıllık zararı 16 milyon 205 bin 342 TL olarak açıklandı. Kooperatifin malları zararın ödenmesine yetmezse kalan para, çiftçi ortaklardan tahsil edilecek.

Türkiye’de çiftçilerin kalkınması amacıyla Cumhuriyet’ten önce kurulan TARİŞ, bazı bölgelerde üreticinin kâbusu olmaya başladı. Türkiye’nin pamuk ambarı Koçarlı ilçesinde çiftçiye destek olmak ve kalkındırmak amacıyla kurulan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin son bir yıllık zararı 16 milyon 205 bin 342 TL olarak açıklandı. İlginç durum, kooperatifin geçtiğimiz günlerde yapılan olağan mali kurulunda ortaya çıktı. Mali Genel Kurul’da okunan gelir gider tablosundaki rakamlardan kimse bir şey anlamayınca bazı üyeler konunun çiftçinin ve ortakların anlayacağı şekilde açıklanmasını istedi. Bunun üzerine yapılan açıklamada kooperatifin sadece 2020 yılında 16 milyon 205 bin 342 lira 40 kuruş borcu olduğu açıklanınca ortaklar adeta isyan etti.

HER AY 1,3 MİLYON TL ZARAR

Yönetimi ibraz etmeyen ortaklar, bu kadar borcun nasıl oluştuğunu sordu. Mali durumun ibraz edilememesi üzerine kooperatifte olağanüstü genel kurula gidilmesine karar verildi. Kooperatifin yıllık 16 milyon 205 bin 342 TL olan borcunun aylık 1 milyon 350 bin 420 TL’ye, günlük 45 bin 014 TL’ye tekabül ettiği belirtilerek, bu zarara bir an önce dur denilmesi gerektiği, zararı karşılamak için kooperatifin mallarının yetmemesi durumunda çiftçilerden karşılanacağı belirtildi.

TARIMDAKİ PLANSIZLIĞA BİR DE KOOPERATİFLERİN KÖTÜ YÖNETİMLERİ EKLENDİ

Tarımda bir devlet politikasının uygulanmaması, birçok üründe plansız ve yetersiz üretimi gündeme getiriyor. Plansız ve yetersiz üretim Türkiye’nin ithalatını artırırken, stratejik ürünlerde çiftçinin hak ve menfaatini korumaya yönelik kurulan kooperatiflerin de birer birer iflas etmesine neden oluyor. Tarımdaki plansızlığa bir de kooperatiflerin kötü yönetimleri eklenince fatura yine tamamen çiftçiye kesiliyor.