CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sorunlar ve çiftçilerin yaşadığı problemlerin belirlenip, çözüme yönelik önerilerin ortaya konulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorunları benzeşen Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Karaman, Osmaniye, K.Maraş, Aksaray ve Çankırı'nın tarımsal sorunların belirlenmesi, bu sorunların çözüme kavuşturulması talebiyle TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Adı geçen illerde tarımın önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Gürer, bu illerde üretim sağlanan şekerpancarı, patates, hububat gibi ürünlerin üretilmesinde çiftçilerin sorunları ve çözümüne yönelik önerilerini de içerecek biçimde kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Meclis Araştırması Önergesinde, tarımsal ürünlerin girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Gürer, "İllerin birbirine komşu ve yakın olması aynı sorunun doğrudan etkileşimini de yaratmaktadır. Üretici için avantaj yaratacak farklı seçenekler olmadığı için tek çare tarımdır. Tarımın gerilemesi köylerde ciddi göçlere de neden olmaktadır. Bölge illerinden Niğde ve Nevşehir, ülke patates üretiminin % 24'e yakınını üretmesine rağmen yıllardır üretici bu bağlamda sorun yaşamaktadır. Bölgede bir entegre işleme tesisi dahi bulunmamaktadır. Fiyat oynaklığı üreticiyi mağdur ettiği gibi tüketici içinde sorunların oluşmasına vesile olmaktadır. Bu alanda bölge için kapsamlı araştırma şarttır" dedi.

Niğde Aksaray Kırşehir, Yozgat, Kayseri, gibi iller başta olmak üzere şeker pancarının önemli bir ekim alanı bulunmasına rağmen şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin bu bölgelerde ciddi sorunlara yol açacağını anlatan Gürer, Meclis Araştırması önergesine konu olan illerde tarımsal üretimde ilk sıralarda yer alan ürünlerden bahsederek, " Bu bölgede pek çok ürünün yetiştirilmesinde ülke genelinde önemli bir yer tutmaktadır.

Ancak, üreticiler artan girdi maliyetleri, ürününün değerinde satılamaması gibi sorunlar nedeniyle üretim alanları sürekli daralmaktadır. Çiftçilerin tarım alanlarını terk etmesi, köylerin ve kasabaların da boşalmasına neden olmakta, bu durum köyden kente göçü hızlandırmaktadır. Tarlasını, bağını, bahçesini terk ederek büyükşehirlere göç eten vatandaşlar, göç ettikleri yerlerde de iş bulamama sorunu ile karşı karşıya kalmakta bu durum, sosyal ve ekonomik pek çok sorunu beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde "Niğde İli patateste ülke birincisi, lahana da Türkiye ikincisi, Elmada Türkiye üçüncüsü olurken tarım ürünlerinde önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. Zor koşullarda üretim sağlanan tarım alanlarının durumu, üretici sorunları, ürünün üretimden pazarlamaya yaşanan olumsuzlukların neden ve boyutları ile ele alınması ve meclis araştırması yapılması tarım politikalarına yön verilmesi açısından önemli ve yararlı olacaktır" ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in ilk imza sahibi olduğu Meclis Araştırma Önergesinde Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Yozgat Milletvekili Ali Keven, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İzmir Milletvekili Murat Bakan, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Adana Milletvekili Ayhan Barut, İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu, Giresun Milletvekili Necati Tığlı ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin imzaları yer aldı.

TARIMDANHABER