Tarımsal desteklerde vergi kesintilerinin çiftçi ve yetiştiriciye iadesi ile ilgili başvurular devam ederken, bu iadelerin müracaata gerek kalmadan çiftçinin hesaplarına neden yatırılmadığı gündeme geldi. Vergi iadelerinde başvurunun esas alınmasından dolayı bu başvuruyu yapamayan çiftçiler, hak kaybına uğrayacak.

Çiftçinin, tarımsal destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesi için 31 Aralık tarihine kadar vergi dairelerine başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruyu yapmayanlar destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisi iadesi alamayacak.

Sektör yetkilileri vergi iadesinin artan girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntılı günler geçiren çiftçi ve yetiştiriciye rahat bir nefes aldıracağı ancak bu vergi iadelerine başvuru şartı getirilmesinin de bir çok hak kaybına neden olacağının altını çiziyor. Vergi iadelerinin hangi çiftçi ve yetiştiriciye yapılacağının lok kayıtlarının Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nda bulunduğunu, bu lok kayıtlarına göre hiçbir başvuru yapılmasına gerek kalmadan bu iadelerinin yapılabileceğinin altı çizilirken, “Çiftçimizin birçoğu interneti kullanmasını bilmiyor. Vergi dairelerinden başvuru yapacak. Bu da pandemi döneminde vergi dairelerinde yoğunluğa neden olacak. Buna gerek kalmadan son 5 yılda hangi çiftçi ve yetiştiriciye hangi desteklerin ödendiği ve bunlara yapılacak vergi iadelerinin miktarı da sistemde kayıtlı. Maliye Bakanlığı'nın bu kayıtları Tarım ve Orman Bakanlığından alarak çiftçilerin hesaplarına doğrudan iade ödemesini yapabilir. Hem çiftçimiz böyle bir yükten kurtarılır hem de vergi dairelerinde bir yoğunluk yaşanmamış olur” değerlendirilmesinde bulunuluyor.