Seçimlerin hemen ardından yaşanan koalisyon hükümetinin kurulamayacağına yönelik kaygılar yavaştan yavaşa yerini iyimserliğe bırakmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün sürpriz bir şekilde CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşmesi, yeni hükümete yönelik iyimserliği daha da artırdı.

Bundan sonraki süreçte yeni bir kriz çıkmaz ise yeni bir hükümet kurularak, görevine başlayacak. Hükümetin kurulmasıyla birlikte her alanda olduğu gibi tarımda da yeni bir dönem başlayacak. Peki, tarımda yeni dönem ve beklentiler ne olacak? Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde tarımda yeni dönemde kısa, orta ve uzun vadeli beklentileri başlıklar halinde sıraladı. Kısa vadeli beklentiler arasında yeni Bakanın kim olacağı, vekaleten yürütülen müsteşarlığa kimin getirileceği ve ucuz mazot vaadinin gerçekleşmesi yer alıyor. Orta ve uzun vadede ise ülkenin tarımsal potansiyelini değerlendirecek, üreticinin refahını, tüketicinin sağlıklı ve güvenilir ürünleri uygun koşullarda tüketmesini sağlayacak bütüncül bir tarım politikasına ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.

Tarımda yeni dönem ve beklentileri:

BAKAN HANGİ PARTİDEN VE KİM OLACAK?

Bakanlık koltuğuna kim oturursa otursun, hemen yapılması gereken işler var. Örneğin, buğday,arpa hasadı başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi taahhütname karşılığı ürün alıyor. Fakat henüz fiyat açıklamış değil. Üretimin yüksek olması nedeniyle, fiyatın düşmemesi ve üreticinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin hububat alım fiyatını açıklaması gerekiyor.

YENİ MÜSTEŞAR ATANACAK

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarlığı bir kaç aydan beri vekaleten idare ediliyor. Göreve gelecek Bakan, birlikte çalışacağı müsteşarı atayacaktır.

UCUZ MAZOTTA SOMUT ADIM ATILMASI BEKLENİYOR

Hükümeti AK Parti kuracaksa, diğer 3 partiden herhangi biri koalisyonda yer alacaktır. AK Parti, tarım konusunda önemli vaatlerde bulunmadı. Ancak diğer 3 partinin de tarıma ilişkin önemli vaatleri var. Bu vaatlerin başında da çiftçiye ucuz mazot sağlamaktı. Bu 3 partiden herhangi biri veya üçü bir arada hükümette yer aldığında çiftçiye ucuz mazot sağlanması konusunda somut adım atılması bekleniyor.

Yıldırım, orta ve uzun vadeli beklentileri de şöyle sıraladı:

GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEK POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

Seçim meydanlarında gündeme getirilen “ucuz mazot" vaadi tarımda yüksek girdi maliyetlerinin ne kadar büyük bir sorun olduğunun göstergesiydi. Ama sorun sadece mazot fiyatının yüksek olması değil. Mazot, gübre, tohum, ilaç, hayvancılıkta yem olmak üzere pek çok girdinin fiyatı çok yüksek. Aynı zamanda bu girdilerin tamamında dışa bağımlı bir yapı var. Türkiye, bu girdileri ithal ediyor. Dolayısıyla dövizdeki artış girdileri daha da pahalı hale getiriyor. Bu nedenle hangi partiler koalisyon kurarsa kursun mutlaka girdi maliyetlerini düşürecek önlemler almak zorunda. Girdi maliyetlerinin düşürülerek üretimin yeniden cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için başlangıç olarak girdiler üzerindeki vergilerle ilgili düzenleme yapılabilir.

KENT VE KIRSAL TANIMLAMASI YENİDEN YAPILMALI

Büyükşehir Yasası ile birlikte 16 bini aşkın köy şehirlerin sınırlarına mahalle olarak dahil edildi. Başka bir deyimle kentin sınırları genişledi. Bu kapsamda kent ve kırsal tanımlamasının yeniden yapılması gerekiyor. Geçmişte kırsalda yaşayan herkesin tarımsal üretim yaptığı varsayılıyordu. Oysa bugün kırsalda yaşayan herkes tarımsal üretim yapmıyor. Kaldı ki, kentte yaşayıp kırsalda üretim yapanların hem sayısal hem de alan olarak ağırlığı artıyor. Bu nedenle tarımdaki bu yeni duruma uygun bir yeni tanımlama ve politika oluşturulması gerekiyor.

TARIMSAL DESTEKLER MASAYA YATIRILARAK YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Tarımsal desteklerin masaya yatırılarak yeniden gözden geçirilmesi şart. Mevcut uygulamada çok sayıda destek kalemi var. Fakat, verilen destekten üretici de, desteği veren devlet de memnun değil. Tarımsal desteklerin bir amacı, hedefi olmalı. Bugünkü uygulamada Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ayrılan bütçe amaçsız, hedefsiz bir biçimde dağıtılıyor. Bu nedenle sonuçlarına da bakılmıyor. Oysa tarımsal desteklerin üretimde, dış ticarette, çiftçinin yaşamında nasıl bir etki yarattığı, nasıl sonuçlar doğurduğu çok iyi analiz edilmeli. Örneğin hayvancılıkta çok sayıda destek kalemi var. Hayvandan yeme, buzağıdan aşıya, sütten midyeye pek çok destek kalemi var. Yılda 3 milyar lira destek veriliyor. Ama hayvancılıkta ithalata bağımlılık her geçen yıl artıyor. Hem çok destek veriliyor hem dışa bağımlılık artıyorsa, hayvancılık yapanlar şikayetçiyse, ortada ciddi bir yanlışlık var. Destekleri daha etkin kullanmak gerekir. Temel sorun yem olduğuna göre yem bitkilerine, yem üretimine destekleri daha etkin vermek, bazı destekleri kaldırmak doğru sonuçlar verecektir.

TARIMSAL ÖRGÜTLERİN ÜZERİNDEKİ 'VESAYET' KALDIRILMALI

Tarımda örgütlenme konusunun mutlaka yeniden ele alınması gerekir. Her alanda çok sayıda örgüt var. Fakat hemen hepsi bakanlığın ya da hükümetin denetiminde, güdümünde. Bakanlık istediği gibi örgütleri yönetiyor, yönlendiriyor. Bu vesayetin mutlaka kaldırılarak örgütlerin bağımsız ve faaliyet alanında etkin olarak çalışmalarına izin verilmeli. Örneğin, hayvancılık konusunda damızlık birlikleri, kooperatifler, üretici birlikleri gibi bir çok farklı örgütler var. Bu örgütlerin hepsi ıslahtan, süt toplamaya,destekleri dağıtmaktan girdi teminine kadar her konuda çalışabiliyor. Oysa her bir örgütün sorumluluk ve çalışma alanı olmalı. Birbirlerini tamamlayıcı görevler üstlenmeli. Bakanlığın buna ilişkin düzenlemeleri yaparak yönetimlerine müdahil olmaması gerekir.

TARLA FİYATI İLE MARKET FİYATI ARASINDAKİ UÇURUMA ÇÖZÜM BULUNMALI

Sağlıklı, güvenilir gıda üretimi ve tüketimi için tarladan sofraya etkin bir gıda denetimi yapılarak “gıda terörü" önlenmeli. Tarla fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 400'lere ulaşan fiyat farkı önlenerek hem üretici hem tüketici korunmalı. Gıda enflasyonuna acil çözüm bulunmalı.