“Sebze ve Patateste Tohum/Fide ile Taşınan Bakteriyel Hastalıklar” semineri, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ve Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) iş birliği ile 20-21 Mart tarihlerinde Antalya'da düzenlendi.

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerinin yanında, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı, TOTEM Müdürü, Öğretim Üyeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nden misafir bilim insanları ve TSÜAB üyesi firma temsilcilerinden yaklaşık 200 kişi katılım sağladı.

Açılış konuşmaları ile başlayan seminerde ilk olarak kürsüye gelen TOTEM Müdürü Prof. Dr. Hülya İlbi, katılımcılara ve destek verenlere teşekkür ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz tohumculuk sektörünün gelişmesi ve Dünya tohumculuğu ile entegre olabilmesi için, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırma yapmak, teknolojileri geliştirmek ve eğitim hizmetlerini sunmak amacıyla hizmet gösteren TOTEM'in, TSÜAB ve tohumculuk sektörü ile iş birliğinden memnuniyet duymaktayız.”

Yılmaz: Üniversite ve Özel sektör bu seminerde bir araya geliyor!

TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, yurt içi ve yurt dışından seminere katılım sağlayan bilim insanlarını selamladıktan sonra konuşmasına şu sözlerle devam etti.

“Bugün TOTEM ile sektörümüzün önemli bir konusunu tartışmak için bir araya gelerek bu semineri düzenlemiş bulunuyoruz.

Biz TSÜAB olarak 3 ana unsura çok önem veriyoruz; kamu kurumları, üniversite ve özel sektör. İşte bu 3 ana unsur ellerindeki olanakları birleştirerek tohumculuk sektörünü daha iyi noktalara getirecektir. Bugün özel sektör ve üniversite olarak birlikte yaptığımız bu çalışmayla üniversitede olan bilgi birikimini, özel sektörün girişimciliği, katılımcılığı ve ürettiğini yurt içi ve yurtdışı ile buluşturma becerisi ile bir araya getirip, etkin bir sonuç almanın yolunu açacağımızı düşünüyorum.


KUTSAL BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYORUZ

Tohum hayatın başlangıcı ve bitkisel üretimdeki en önemli girdilerinden birincisidir. Tohumun ıslahından üretimine kadar hepimiz kutsal bir görevi yerine getiriyoruz. Çünkü dünya nüfusu artarken kullanılabilir tarım arazileriyse her geçen gün azalıyor. Artan nüfusla bir lokma ekmeğe muhtaç olanların sayısı da ne yazık ki artıyor. İşte bunun önüne geçmek için olması gereken birim alandan daha fazla verim ve kaliteli ürün alabilmektedir. Bu, bizim en önemli görevlerimizden birisidir.

Bu görevi yerine getirirken bizler de bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Üretim sürecinin içerisinde hastalık ve zararlılar ile karşılaşıyoruz. Bugün bu hastalıklardan bazılarının tanı ve çözümünün ortaya konulacağı, bilgi birikimi, tecrübe ve araştırma sonuçlarının değerlendirileceği bir toplantıda birlikteyiz.

Uzun yıllar üretimi yapılan aslında verim ve kalite bakımından oldukça iyi olan çeşitlerin, toprak ve tohum kaynaklı hastalıklar nedeniyle kaybolduğunu yani üretiminden vazgeçildiğini gözlemledim. Burada tohumculuk bir kez daha öne çıkıyor. Temiz, hastalıksız, sertifikalı tohum üretme konusunda hepimize önemli görevler düşüyor.

Tohumculuk sektörü çok kısa zamanda büyük mesafeler katetti. 2023 hedeflerimize çok daha önce ulaşıyoruz. Burada en büyük etkenlerden birinin; sebze sektöründe araştırma yapan, Ar-Ge'sini her geçen gün geliştiren, sektöre katkı sağlayan siz değerli üyelerimizin olduğu gerçeğini kimse inkâr edemez.

Daha önce bölgeler bazında yürüttüğümüz Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projelerinin türler bazında devam etmesi ve ilk URGE projesinin sebze konusunda başlaması için Yönetim Kurulu kararı aldık.

Sizinle paylaşmak istediğimiz bir diğer konu da Bitki Sağlığı Laboratuvarımızdır. Bazı yetkilerin özel sektöre devrinin önünü açacak olan bu uygulamanın, yönetime geldiğimiz günden itibaren takipçisi olduk. Bu konuda yaptığımız girişimler sonrasında malzeme harici sabit yatırımlarımız tamamlanmak üzeredir. Patates ve sebzeden başlayarak sektörün ihtiyacı olan bitki laboratuvarını hizmete açmak için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”

ABAY: “Tohum Bilimi ve Teknolojileri Enstitüsü için YÖK'e başvurduk”

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay katılımcıları Üniversite adına selamladıktan sonra sözlerine şu şekilde devam etti.

“Üniversitemiz, bir Araştırma Üniversitesi olma yolunda ilerlerken Üniversite-Özel Sektör iş birliğine büyük önem vermektedir. Özellikle Dünyada ve Ülkemizde tohumculuk sektörünün öneminin bilinciyle sektör ile birlikte Ar-Ge yapmak, sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü sağlamak konusunda desteğimizi sağlıyoruz.

Tohumculuk sektörüne hizmet veren TOTEM ve TSÜAB'ın güçlerini birleştirmesi bizleri de memnun etmektedir. Bu bağlamda her iki kuruma teşekkürler ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”

Açılış konuşmalarından sonra verilen aranın ardından “Bakteriyologların Babası” olarak anılan Amerikalı Araştırmacı Dr. Norman W. Schaad'ın “Dünya Çapında Karpuz Meyvesi Leke Hastalığının Durumu (Acidovorax citrulli)” konusundaki sunumu ile seminer sunumları başladı.

TARIMDANHABER