Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye ile Sudan arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 2018 yılında kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin ilk genel kurulu dün yapıldı. Genel Kurulda şirketin 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait faaliyet raporları ile görevlendirmesi yapılan yönetim kurulu üyelerine yönelik kararlar onaylandı. Genel Kurulda ayrıca yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakları da belirlendi. 

BAKANIN GİZEMLİ DANIŞMANI ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINI YAPIYOR

Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğünü Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin gayri resmi danışmanı olan Ecmel Ercan’ın yapması dikkat çekiyor. Ecmel Ercan, iki yıldır bu görevini yürütürken dün yapılan genel kurulda bu görevlendirmeler resmiyet kazandı.  

CUMHURBAŞKANLIĞI YANILTILMIŞTI! 

Bilindiği üzere atama şartları uymamasına rağmen Bakan Pakdemirli’nin yakın arkadaşı olan Ecmel Ercan’ın 2018 yılında kanunsuz bir şekilde Bakanlığın stratejik birimlerinden olan Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına atandığı ortaya çıkmıştı. Kanunsuz atamanın Resmi Gazete’de yayınlanması da büyük bir skandalı gündeme getirmişti. Ecmel Ercan, 10 ay bu görevini kanunsuz bir şekilde yürütürken, skandalın ortaya çıkması üzerine sessiz sedasız görevden alınmıştı. Bu skandal, Cumhurbaşkanlığından bile saklanırken, Bakan Pakdemirli’nin Ecmel Ercan’dan vazgeçememesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği Türkiye Sudan arasındaki tarımsal projenin başında tutulması manidar bulunuyor. 

TÜRK SUDAN TARIM ŞİRKETİ BAKANIN GAYRİ RESMİ DANIŞMANLARINA MAAŞ ÖDENEN YER HALİNE GELDİ!

2019 yılında Sudan’da hükümetin değişmesi ardından pandemiden dolayı Sudan’da kiralanan tarım arazileri ile ilgili hiçbir işlem yapılmazken, Bakan Pakdemirli’nin gizemli danışmanı Ecmel Ercan başta olmak üzere şirketin yönetiminde bulunan 4 ismin 3 yıldır buradan maaş ve ikramiye alması dikkat çekiyor. Maaş ve ikramiyelerin genel kurulda belirlenmesi gerekirken, bu ücretlerin genel kurul yapılmadan önce alınması da ayrı bir skandal olarak değerlendiriliyor. Ecmel Ercan’dan önce şirketin 2018 yılında ilk kurulumunda yine Bakan Pakdemirli’nin gayri resmi danışmanı olan Selim Gençler, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak görevlendirilmişti. Gençler’in 2019 yılında vefat etmesi üzerine bu göreve Ecmel Ercan getirilmişti. 

SUDAN’DA KİRALANAN 780 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİNİN NASIL İŞLETİLECEĞİNE YÖNELİK BELİRSİZLİKLER DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin Sudan’da kiraladı 780 bin hektar tarım arazisinin işletilmesi için 2018 yılında TİGEM’e bağlı 10 milyon dolar sermayeli Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kurulurken, şirketin yüzde 20’si kiralanan araziler karşılığı Sudan tarafına ait. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Genel Müdürü olarak görev yaparken, 1’i Sudan tarafından olmak üzere 4 tane de yönetim kurulu üyesi bulunuyor. Yani Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin yönetim kurulu 5 kişiden oluşuyor. Şirketin Yönetim Kuruluna Türkiye tarafından görevlendirilen 4 kişiden 2’si Tarım ve Orman Bakanlığı, 1’i TİGEM ve 1’i de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Diğer yandan Sudan’da kiralanan 780 bin hektar tarım arazisinin nasıl işletileceğine yönelik belirsizlikler ise devam ediyor.