Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası’nın video konferans yoluyla düzenlediği toplantıya katıldı. Hisarcıklıoğlu’na taleplerini anlatan ATB Başkanı Ali Çandır, "Mart ayının ortasından itibaren can derdine düştük ve hiçbir hedefimizin gerçekleşmediğini gördük. Tarım sektörü varlığını maliyet yükleri altında sürdürmeye çalışıyor. Kamuya yönelik birikmiş, ertelenmiş ya da gecikmiş tüm ödemelerimizin en az 2022 yılına kadar faizsiz ertelenmesini ve sonrasında da makul taksitler halinde ödenmesini talep ediyoruz." dedi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Yönetim Kurulu üyeleri, Meclis, Meslek Komiteleri, Disiplin Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, üyelerin sorun ve taleplerini tek tek dinledi. 

TARIMDAKİ FIRSATI YETERİNCE DEĞERLENDİREMİYORDUK İNŞALLAH BUNDAN SONRA DAHA İYİ DEĞERLENDİRECEĞİZ 

Dünyanın korona virüs belası ile karşı karşıya olduğunu, sadece Türkiye’nin değil tüm ülke ekonomilerinde virüse bağlı ciddi zorluk yaşandığını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu dönemde dünya, tarımın çok önemli olduğunu keşfetti. Sizlerin faaliyette bulunduğu alan müthiş fırsatları barındırıyor. İnsanoğlu tarıma dayalı sanayiyi yeni keşfediyor. Biz bu coğrafyada bu fırsatı yeterince değerlendiremiyorduk, inşallah bundan sonra daha iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.

SORUNLARINIZI GECE DE OLSA İLETİYORUZ

Pandemi döneminde 365 oda ve borsa başkanlarının, üyelerinin sorunlarına çözüm aramak için müthiş bir performans gösterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak da kendilerine iletilen sorun ve talepleri karar vericilerle paylaşıp çözüm aradıklarını anlattı. Pandeminin ilk döneminde, 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında bakanlar kurulu üyeleriyle bir araya geldiklerini, sıkıntı ve talepleri içeren 70 maddeyi ilettiklerin söyleyen Hisarcıklıoğlu,

“Taleplerimizin yüzde 99’u karşılandı. Sizler tarafından bana iletilen, Ankara’da çözülmesi gereken sorunları bizzat Başkanlarınız bana ilettiler. Biz de o gün, o gece gece ilgili bakan kimse temas edip, çözümü için çalıştık. Sizlerin bugün bana ileteceğiniz her türlü sıkıntıyı da yine bu akşam bizzat ilgili bakanlara ileteceğim” dedi. Salgının ikinci döneminde de Cumhurbaşkanı ve bakanlarla 18 Kasım’da bir araya gelerek iş dünyasının talep ve sorunlarını ilettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, yeni görevine başlayan Hazine ve Maliye Bakanı ile 28 Kasım’da bir araya gelerek tüm talepleri birinci ağızdan iletme fırsatı bulduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak pandemi döneminde neler yaptıklarını ATB organ üyeleriyle paylaştı.

ÖDEMELER 2022'YE KADAR FAİZSİZ ERTELENSİN 

Tarım sektörünün varlığını maliyet yükleri altında sürdürmeye çalıştığını kaydeden Çandır, “Kamuya yönelik birikmiş, ertelenmiş ya da gecikmiş tüm ödemelerimizin en az 2022 yılına kadar faizsiz ertelenmesini ve sonrasında da makul taksitler halinde ödenmesini talep ediyoruz. Erteleme olursa hiç olmazsa güncel ödemelerimize makul bir alan açmış olabileceğiz. 2021 yılındaki SGK ve vergi ödemelerimizin de en az bir yıl süreyle ertelenmesi nefes aldıracaktır” dedi.

TARIMA ÖZEL SOSYAL GÜVENLİK TALEBİ

Antalya tarımının kayıtlı istihdamda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Çandır, tarıma özel sosyal güvenlik sistemi talep eti. Çandır, “Tarımsal istihdamdaki gücümüzü korumak ve güçlendirmek için sektörümüzün doğasına ve yapısına uygun tarıma özel bir sosyal güvenlik sistemi tasarlamak zorundayız. Bu konuyla ilgili olarak 3 yıl önce SGK Antalya İl müdürlüğü ile ortak bir ekip çalışması yaparak bir öneri raporu hazırladık. Bu raporun dikkate alınmasını talep ediyoruz” dedi.