Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi'nin tarımda yaşanan sorunların çözülmesi için dikkat çektiği 24 madde şöyle;

1. Tarım mühendislerimiz, üzerlerinde çamurlu, tozlu, topraklı iş elbiseleri olduğu halde; tarlalarda, bahçelerde, bostanlarda, bağlarda, seralarda, laboratuvarlarda kan ter toz toprak içinde harıl harıl çalıştıkları zaman.

2.Tarımda Hollanda'yı geçeceğiz, dünya birincisi olacağız niyet ve kararına sahip olduğumuz zaman.

3.Dışarıdan, tarım konusunda dünyanın en süper beyinlerini, en çalışkan ve becerikli kollarını ithal edip, onları tarımımızı kalkındırmak için çalıştırdığımız zaman.

4.Türkiye'nin tarım fakülteleri dünya birincisi olduğu zaman.

5.Dünyanın en güçlü ve ileri tarım laboratuvarlarını ve tohum bankasını kurduğumuz zaman.

6.Türkiye ikliminde ve topraklarında yetişebilir olduğu halde ekilmeyen, dikilmeyen, ürünü alınmayan 250 kadar hububatı, bakliyatı, sebzeyi, meyveyi ektiğimiz zaman.

7.Ürün alınabilecek her yeri seralarla doldurduğumuz ve fennî tarım yaptığımız zaman.

8.Bütün meyilli arazilerde, yamaçlarda teras ziraati yaptığımız zaman.

9.Dünyanın en başarılı Tarım Okullarını açtığımız ve buralardan dünya birincisi süper tarımcılar yetiştirdiğimiz zaman.

10.Tarım topraklarımızı inşaata, yapılaşmaya, betonlaşmaya, rant eşkıyasına peşkeş çekmediğimiz zaman.

11. Yeraltı sıcak sularının olduğu yerlerde, bu suları tarım sahasında kullandığımız zaman.

12. ABD'li Norman Borlaug (1914-2009) ayarında bizim bir tarımcımız Nobel ödülü kazandığı zaman.

13. Tohumculukta İsrail'i geride bıraktığımız zaman.

14. Yeterli miktarda çalışkan, zeki, ahlaklı, ehliyetli, kabiliyetli, başarılı halkımızı şehirlerden kırsal kesime tarım faaliyetleri yapmaları için göndermeye muvaffak olduğumuz zaman.

15. Çiçekçilikte, lalecilikte, fidancılıkta Hollanda'yı geçtiğimiz zaman.

16. Dünyada en fazla kahvehanesi olan ülke statüsünden, en az kahvehanesi olan ülke statüsüne yükseldiğimiz zaman.

17. Kendi vatandaşlarımız bu saydıklarımızı yapamıyorsa, dışarıdan çok çalışkan, çok fedakâr tarım işçileri getirdiğimiz zaman.

18. Kendi kokulu muz bahçelerimizi köreltip, Amerikalardan gemilerle muz ithal etmenin ayıp ve utanç verici olduğunu anladığımız zaman.

19. Vaktiyle dünyanın sayılı tahıl ambarlarından biri olan ülkemizin şu anda dışarıdan ekmeklik buğday ithal etmek zorunda kalmasından çok utandığımız zaman.

20. Nüfus ve yüzölçümümüze göre, dünyada tarımdan en fazla para kazanan ve kazandığı paranın büyük kısmını (yemeyip) verimli ve faydalı işlere sermaye olarak yatıran ülke olduğumuz zaman.

21. Tarım sektöründe ve diğer bütün ticarî, sınaî (endüstriyel) faaliyetlerde İslamın ve bilgeliğin Fütüvvet ahlakı ile çalıştığımız zaman.

22. Kutsal ve aziz ekmeğin bir tanesini değil, bir dilimini değil, bir lokmasını değil, kırıntısını bile çöpe atmadığımız zaman.

23. Japonlar kadar yüksek ahlaklı ve karakterli, çalışkan, sabırlı, tahammüllü, tuttuğunu koparır olduğumuz zaman.

24. Japonlar gibi okullarımızın, WC'leri dâhil öğrenciler ve öğretmenler tarafından pırıl pırıl ışıl ışıl temizlendiği ve bundan gocunmadığımız, aksine iftihar ettiğimiz zaman.

Eygi, sıraladığı bu 24 maddelik iyi, doğru, lüzumlu, faydalı şeylerin yapılması durumunda ülke tarımının yükseleceğini, krizlerin çözüleceğini ve Türkiye'nin tarımda dünya birincisi olacağını belirterek, "Gerisi laf u güzaftır" dedi.

TARIMDANHABER