Genç Nüfusun Tarıma İlgisi Artırılmalı

Türkiyede yaş ortalaması 28 iken tarımda çalışanlarda bu ortalama 54. Tarımsal kültür ve tecrübeler bir sonraki jenerasyona devredilebilmeli. Özellikle genç teknisyen ve ziraat mühendisi ihtiyacı sahada hissediliyor. Bakanlığın genç çiftçilere dönük teşvik paketi ve yeni personel alım kararları bu ihtiyacın karşılanacağını işaret ediyor.

İşletme Büyüklükleri için Daha ileri Adımlara İhtiyaç Var

Tarımda verimlilik için ölçek ekonomisi şart. Hukuki altyapı ve finansmanın büyük işletme oluşumlarına yönelik geliştirilmesi gerekiyor.

Su Yönetiminde Sorunlar Var

Türkiye'de suyun yüzde 70'i tarımsal amaçlar için tüketiliyor. Sektörlerin su talebi ve küresel iklim değişikliği bu alanın sıkı takibini gerektiriyor. Suyun dikkatli ve etkin kullanımı için yeni düzenlemeler şart.

Yanlış İlaçlama Her Açıdan Zararlı Sonuçlar Oluşturuyor

Aşırı kullanım kaynaklı çevresel ve doğal dengeyi bozucu etkilerin dikkatli izlenmesi gerekiyor. Sağlıklı gübreleme teknikleri uygulanmadan kullanılan kimyasal gübreler toprağı kirletiyor.

Tarımsal Makina Kullanımı Yeterli Değil

Makine kullanımının gerektirdiği yüksek maliyetler ucuz işçilik ile giderilmeye çalışılıyor, maliyetler düşmediği gibi kalite sorunları da aşılamıyor.