Tarımdan Haber'in 'Çiftçi istediği bilgiye kolayca ulaşabiliyor mu?' başlıklı anketine 900 kişi katılırken, katılanların yüzde 17’si çiftçinin bilgiye ulaşması konusunda olumlu görüş beyan etti. Buna karşılık yüzde 83’ünün olumsuz görüş beyan etmesi dikkat çekti. 

Olumsuz görüş beyan edenlerin birinci sırada yüzde 27.7 ile sektörde bir başı boşluğun olduğunu düşünürken, ikinci sırada yüzde 13.6 ile çiftçi ile sektörün eğitimli camiasının bir birinden habersiz olduğunu belirtti.

Anket sonuçlarından liyakat konusunda da önemli sonuçlar çıkarken, kamuda sektörle ilgili liyakatli personelin olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 12.5 çıktı. Ankete katılanlar yine aynı oranda (yüzde 12.5) kamuda işi bilen insanların atıl durumda olduğu yönünde görüş beyan ettiler. 

Ankette bu iki soruya verilen cevaplar, çiftçinin eğitim konusunda da Bakanlıkta ciddi bir liyakat sorununun yaşandığını gösterirken, çiftçi bu sorundan dolayı yeterli bilgiye ulaşamadığını düşünüyor. 

Ankette, çiftçi eğitimi konusunda olumlu görüş beyan edenlerin ilk sırada yüzde 8.7 ile teknolojideki gelişmeden yararlandığını dile getirirken, Bakanlığın kurs ve aktivitelerinden yararlandığını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 4.8 oldu. Bunun yanında Bakanlığın eğitim faaliyetlerini yetersiz görenlerin oranının ise yüzde 12 çıkması dikkat çekti.  

Bu sonuçlara göre, Bakanlığın çiftçi eğitimi konusunda yeterli tanıtımda bulunamadığı, bulunsa bile işi bilen insanların atıl durumda olduğu ve bir liyakat problemi yaşandığı ayrıca sorunlara çözüm bulacak eğitimli insanların üniversite ile çiftçinin arasının kopuk olduğu görülüyor.