Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Dereağzı mevkii ikinci hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirilen, Proje tanıtım toplantısı Yalova Tarım İl Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Demirhan Başkanlığında yapıldı. Proje tanıtım toplantısına Şube ve İlçe müdürleriyle, projeye destek olacak kurum ve kuruluşlardan, Yalova Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesinden Prof.Dr. Mustafa Kurt, Ticaret ve Sanayi Odasından Bülent Arıcı, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, KOSGEB Yalova İl Müdürlüğünden Çağrı Şimşek, İŞKUR Müdürlüğünden Beyzanur Çelik, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisinden Sibel Çetin ve projede görevli personeller katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yalova Tarım İl Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Demirhan, proje hakkında kısa bir açıklamada bulunduktan sonra, projenin detaylı sunumu Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personellerinden Ev Ekonomisti Vijdan Karagöl tarafından gerçekleştirdi.

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" 2016 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınlara yönelik faaliyet gösterecektir. Program ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının yaratılması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" ile 2016 yılında belirlenen 10 ilde (Adıyaman, Bolu, Sakarya, Artvin, Yalova, Adana, Kırşehir, Iğdır, Sinop, Tekirdağ) her bir il için 50 kadın çiftçiye İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 72 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilecektir. Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan ve dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır.

Eğitim Alacak Kadın Çiftçilerde Aranan Koşullar:

Çiftçilikle uğraşan ve koşulları uygun olan kadın çiftçilere açık olacak bu eğitim programı belirli esaslar dâhilinde gerçekleştirilecektir. Buna göre;

1) En az 2 yıldır çiftçilik yapıyor olması,

2) Katıldığı eğitimi takip edebilmesi ve proje hazırlayabilmesi için okur-yazar olması,

3) Eğitime düzenli olarak katılmaya mani bir durumunun olmaması,

4) 18-40 yaş arasında olması,

5) Kadın çiftçi seçiminde, kendisi/ailesinin ikamet ettiği şehirdeki tarımsal arazi varlığı veya hayvan varlığı öncelikli kriter olması,

6) Herhangi bir çiftçi örgütüne (kooperatif, birlik, ziraat odası) üye olması ve çiftçilik belgesine (ÇKS,AKS vb.) sahip olması ya da birinci dereceden akrabalarından (evli ise eşinin anne-babası, kardeşleri, evli değilse; anne-baba, kardeşler) birinin üye olması,

7) Seçilecek kadın çiftçinin proje fikrinin olması,

8) Proje fikrinin tarımsal girişimciliğe yönelik olması,

9) Kadın çiftçinin proje fikrini uygulayabilecek kapasiteye sahip olması, eğitim sonrasın da hazırlayacağı projede %25 öz kaynak aranması (öz kaynağın desteklenecek miktarın dışında tutulması, desteklenecek miktarı aşan bütçelerde diğer mali kaynakların proje detayında teminat mektupları ile bildirilmesi gerekmektedir)

10) Projelere verilecek destekleme miktarı 30.000 TL olup, bu miktar göz önünde bulundurularak proje bütçesinin hazırlanması.

Kadın Çiftçilerin Hazırlayacağı Proje için Konu Alanları:

1) Bitkisel üretim; tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi- aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik vb.

2) Hayvansal üretim; küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı ipekböcekçiliği, vb.

3) El sanatları; ormancılık, sepetçilik, dokuma vb.

4) İşleme- pazarlama, aile işletmeciliği,

5) Kırsal turizm