TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun sonuç raporunda, kadın işçilerle ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı. Mevsimlik tarım işçileri arasında en mağdur kesimin kadınlar olduğu vurgulanan raporda, “Tarım işçisi kadınların tarlada ve göç yollarında taciz ve tecavüzün yanı sıra şiddetin değişik biçimlerine maruz kaldığı bilinmektedir. Mevsimlik kadın tarım işçilerine, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimleri verilmelidir" denildi.

Milliyet gazetesinde Bahar Atakan'ın haberine göre Komisyon çalışmasını tamamlayarak raporunu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. Raporu değerlendiren Çiçek, “Meclis araştırma raporlarının uygulamaya geçirilmesi lazım ve uygulamasının denetlenmesi gerekiyor. Değilse, güzel çalışma raflarda duruyor" dedi.

1 MİLYON GEZİCİ İŞÇİ

TÜİK verilerine göre, tarımda 5 milyon 400 bin kişi istihdam ediliyor. Bunun yaklaşık yarısını mevsimlik işçiler, 485 binini ise gezici tarım işçileri oluşturuyor. Gazete haberine göre aleleriyle birlikte 1 milyon nüfusu aşan gezici tarım işçileri, çalışmak amacıyla değişik illere göç etmek zorunda kalıyor. Raporda, mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerileri şöyle sıralandı:

Sosyal güvenceleri yok

- Tarlada gündüz erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen, ev işlerinin devamı olan yemek, temizlik, çocuk bakımı gibi pek çok iş kadın işçilerce yapılmaktadır. Bu sebeplerle mevsimlik tarım işçileri arasında en mağdur grubu kadınlar oluşturmaktadır.
- Tarım işçisi kadınların tarlada ve göç yollarında taciz ve tecavüzün yanısıra şiddetin değişik biçimlerine maruz kaldığı bilinmektedir.
- Mevsimlik kadın tarım işçileri genel olarak sigorta, sosyal güvenlik ve özel olarak da analık sigortası hakkından mahrumdur.
- Yetersiz hijyen koşulları, düşük sosyo-ekonomik düzey, genç yaşta evlenme ve beraberinde adölesan gebelikler, çok sayıda ve sık aralıklarla gebelik ve doğum, tarım alanlarında doğum öncesi, sırası ve sonrası sağlık hizmetine erişememe annenin ve bebeğin sağlık risklerini artırmakta hatta ölümlerine neden olabilmektedir.

- Tarımda mevsimlik çalışan kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık ve diğer beslenme bozuklukları sıklıkla görülmektedir.