Türkiye’de tarımsal ilaçlama drone pazarında sektörün lider oyuncusu olan, drone teknoloji ve çözümleri platformu Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız; “Global drone pazarı her ne kadar hobi olarak başlasa da 2018 yılından itibaren endüstriyel kullanıma doğru bir eğilim gösterdi. Endüstriyel alanda dünyada en çok inşaat, madencilik ve enerji sektörleri öne çıkarken, son yıllarda tarımsal ve zirai alanda da drone talebinde talep artışı yaşandı.

Tarım sektörü özelinde değerlendirecek olursam, çiftçilerimiz de pandemi ile birlikte teknolojiye ve sağladığı avantajlara hızla adapte olmaya başladılar. Bugün özellikle spreyleme ve bitki sağlığını gözleme odaklı kullanımlarda drone’lara olan ilginin arttığını görüyoruz. Önceden bizden tarımsal ilaçlama için drone kiralayan çiftçilerimiz şimdiler de satın almayı tercih edebiliyor. Çünkü bu sistem çiftçiye; hasat zayiatını azaltıyor olması, daha az ilaç kullanılmasını sağlaması, ilaçlama işlerinin daha hızlı yapılması ile zamandan kazandırması gibi birçok avantajı bir arada sunuyor. Türkiye bu kategoride halen ABD’nin oldukça gerisinde olsa da topraklarımız pazarın büyümesi için büyük bir potansiyeli barındırıyor” dedi.

Türkiye’de ve dünyada drone’ların tarımsal çalışmalarda kullanımının günden güne artacağını söyleyen Yaldız; “Bu da sektöre bundan sonra çokça yatırım yapılacağı anlamına geliyor. Global Market Insights tarımsal drone pazarının 2024 yılına kadar 1 milyar dolar olacağını öngörüyor” şeklinde konuştu.