Merhaba Gazetesinden EMRE ÖZGÜL'ün haberine göre, Tarımın başkenti Konya Ovasında toplam tarım arazisinin önemli bir kısmının ipotek altında olduğu gerçeği ortaya çıktı. Tarımsal gayri safi katma değeri yüksek olan Konya, ipotekli toprak sayısı bakımından Türkiye'nin ilk 4 ili içinde yer aldı.
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da çiftçinin sorunları bitmek bilmiyor. Gırtlağına kadar borçlu olan Konya çiftçisi, artık ektiği ürünlerden de eskisi gibi de kâr sağlayamıyor. Üretimi sürdürmek için bankadan kredi alarak ekim yapan çiftçi, kredi alabilmek için ise toprağın ipotek göstermek zorunda kalıyor. Yüksek girdi maliyetlerini karşılayamayan, eskisi gibi para kazanamayan çiftçi borcunu ödeyemeyince ipotek gösterdiği toprağını da kaybediyor. Bazı çiftçiler ise borcu borçla çeviriyor.
2 MİLYON ÇİFTÇİNİN TARLASI İPOTEKLİ
Konya, Aydın, Manisa gibi iller tarımsal üretimi fazla olsa da, Türkiye'de ipotekli toprak oranı bakımından Türkiye'de zirveye oynuyor. Konyalı çiftçiler, borç faizlerinin bir kereye mahsus silinmesini talep ederken, ana paranın da yapılandırılmasını yetkililerden istiyor. Ziraat Odalarının başkanları Konya'daki ipotekli tarla sayısındaki gözle görülür artışın ise es geçilmemesini istiyor. Türkiye genelinde ise son verilere göre 2 milyon çiftçisinin tarlasının ipotek altında olduğu öğrenildi.
KONYA TARIMI İÇİN CİDDİ BİR SORUN
Çiftçi borçlarının acilen faizsiz olarak düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Eğer düzenleme yapılmazsa çiftçi tamamen biter” dedi.
BUNDAN SONRA TOPRAK KAYIPLARI OLUR
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de çiftçinin kredi alabilmek için topraklarını ipotek göstermek zorunda kaldığını dile getirdi. Karatay çiftçisinin en az yüzde 60'ının kredi alabilmek için tarlasını ipotek gösterdiğini ifade eden Kavuneker, şunları söyledi: Çiftçi, kredi alırken bir esnaf ve ticaret erbabı gibi değildir. Çiftçinin ipotek gösterdiği malını taşıması mümkün değil. Bu yüzden bir şekilde toprağını sattırmamak ve kara listeye düşmemek için borcunu ödüyor. Borcu da kendi ektiği üründen gelen para ile ödeyemiyor"
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker: "Kısacası çiftçi borcunu borçla çeviriyor. Bankalara gidip bakın. En fazla kredi dönüşünü çiftçi sağlıyor. Çiftçi, 'Ziraat Bankası faizleri kaldırsın' diye haykırıyor. Ana paramızı da 4-5'e bölsün. Şimdilik Karatay bölgesinde ipotekten dolayı toprağını kaybeden olmadı fakat görünen o ki bundan sonraki süreçte olacak. Çünkü çiftçinin kâr marjı çok düştü, girdi maliyetleri de çok yükseldi. Çiftçi, bu şekilde borcunu döndüremez.”
ÇİFTÇİNİN YÜZDE 95'İ KREDİYE BULAŞTI
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ise Konya'daki çiftçilerin ancak yüzde 5'inin kendi öz sermayesi ile iş yapabilecek güce sahip olduğunu söyledi. Çiftçinin krediye mahkum edildiğini belirten Üner, kredi alabilmek karşılığında da toprağın ipotek gösterilme mecburiyetinin rahatsızlığını dile getirdi. Üretim aletlerinin fiyatının tavan yaptığını, enerji maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden Üner, “Çiftçi artık eskisi gibi kâr elde edemiyor. Mısır, buğday artık para kazandırmıyor. Çiftçi gelirleri ile borcunu nasıl ödeyecek? Çiftçi, çok borçlu" dedi.
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner: Acilen bu borçlara bir çözüm bulunmalı. İnsanlar, bankalara mahkum olduğu için topraklarını kaybediyor. Çiftçinin borcunun ana parası esas alınmak şartıyla, devletimizin bu borçları bir çözüme kavuşturması lazım. Faiz borçlarının silinmesi, ana paranın da yapılandırması gerekir. Çiftçi, borçtan kurtarılmazsa gidişat çok kötü olur. Girdi maliyetleri çok arttı. Elektrik zamları zaten yüksek. Kuyular kapalı, toprak kayıpları arttı. Böyle bir ortamdan çiftçi kendini nasıl kurtarabilir?”
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 15:59
Adamın dediği doğru. 2007 den beri cebim para görmüyor. Bu komşu tarla satıyor onu al, bu komşu tarla satıyor bunu al.. aman dışardan insan meraya girmesin. Aman efendim tarla sınırı, Aman adamın işi olsun. Yok ev alıcam, yok düğün yapıcam, yok çocuğa araba alıcam.... Hep böyle. Millet köyden kaçmaya yer arıyor.2005 yılında çiftliği babamdan devir aldım . Adam 30 senede 300 dönüm tarla almış. Ben 15 senede 1300 dönüm aldım. Yok Artık millette , tükenmiş. Kredi borcum falan yok ama cebimde de para yok. Ki zaten tarla fiyatları dibi gördü. Dönümüne 20 binlira verdiğim tarlayı satmayan adam , şimdi 8 binliraya vereyim diyo. Alıcı yok. Herkesin kredileri son 3-4 yılda iyice şişti. Mal para yapmıyor. Hayvancılık zaten ölmüş. Verdikleri destekler zaten daha çok köstek oluyor. 100 hane köyde borcu 200 binlira altında olan yok. En az 20-30 tarlada da icra dosyası var. Hep muhabbet ayni. İşte bu hükümet bizi bitirdi, yok efendim mazot pahalı, yok gübre pahalı. Ama seçimde %78 Akp çıktı. Şimdi gelde bu millete acı. Ha bide faiz olayı var. Abi ne döşeniyorlar be. TKk da Kağıt üzerinde %12-14 ama gerçekte %30-45. Allah borcu olanın yardımcısı olsun.
Utanmaz şahıs senin yazını okuyan tarımdan desteğini çeker...sen eleştirmemişsin övünmüşsün..okadar övünme sende kuyruğu titreteceksin...sen belki ölmezsin dünyaya kazık kalırsın utanmaz..
Ağlıyorum. Ama nedeni var. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ün mirasını vatandan, ismini kalbimizden silmeye çalışan, Yüreğinde vatan sevgisi olmayan, Cebinde parası olmayan, bu güne kadar bir taş üstüne taş koymayan, komşusuna yardım etmeyen, yalakalıkla bir yere varacağını sanan, yarınının hesabını yapmayan, günü kurtarmak için çalışan, vatana millete faydası olmayan, vergi ödemeyen insanlar yorum yapıyor ya ondan ağlıyorum. Eğer sende hala gülüyorsan biraz daha gül. Nasıl olsa gün gelir o köyden parasızlık yüzünden , yanlış politikalar yüzünden, tarlasından , hayvanından ağlayarak beddua ederek göçen köylünün ağı tutar inşAllah, bende sana gülerim.
Malını mülkünü saymış da saymış görmemişler gibi. Sonra da geçinemiyorum diyor aga bizimle eğleniy
1300 dönüm tarla almış halen ağlayıp,zırlıyor.Edebiyat yapma.