Hükümet, tarım ve hayvancılıkta üretimi artırmak için yeni bir teşvik paketi hazırladı. Kaynağı hazır olan teşvik paketi, haftaya açıklanacak. Paket kapsamında nelerin yapılacağının il il, ilçe ilçe belirlendiğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Tarım ve hayvancılıkla ilgili teşvik programı önümüzdeki hafta paylaşacağız. 15 milyar liralık ilave değer oluşacak" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, programın havza bazlı teşvik modelini getireceğini, hangi ürünün nerede yetişeceğinin planlanması esasını getireceğini söyledi. Yıldırım, "Bu teşvikleri devreye soktuğumuzda tarımın ülke ekonomisine katkısını kısa sürede 15 milyar lira artıracağız" dedi. Başbakan Yıldırım, TOBB'un Ankara'da yaptığı 9'uncu Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı. Yıldırım, birbiriyle rekabet etmeyen, bölgesel olarak her zaman değerini koruyabilen ürünleri belirlemenin ve destekleri ona göre tanzim etmenin verimi artıracağını belirtti.

HER ŞEY HER YERDE EKİLMEYECEK

Artık her şeyin her yerde ekilmeyeceğini söyleyen Yıldırım, hangi bölgede ne ekileceğine karar verileceğini ve teşvik sisteminin de bu kararlardan sonra netleşeceğini söyledi. Hayvancılıkta da yeni bir modelin devreye gireceğini vurulayan Yıldırım, "Esas olan hayvan varlığımızı artırmak. Damızlıkları, besiciliği kendimiz yapacağız, hayvan varlığımızı artıracağız" dedi. Yıldırım, teşviklerin her ay parça parça yerine ekim mevsiminin başında ve hasat sonu olmak üzere iki kerede verileceğini söyledi. Yıldırım, ilk kez işe gireceklerin sigortası dahil tüm giderlerini 12 ay hükümetin karşıladığını belirterek, "Geçen yıl dağa çıkan genç sayısı 4 bin 500 iken bu yıl verdiğimiz teşvikler nedeniyle bu sayı 400'e indi. Sizler daha çok sorumluluk alacaksınız biz daha fazla destek vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.