Tarım ve gıda sektöründe yapılan ithalat Aralık ayında zirve yaptı. Tarım ve gıda sektöründe 2020’nin ilk 6 ayında ithalat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 oranında artış göstermişti. Sonraki aylarda ithalat yavaşlamış, 2020’nin ilk 11 ayındaki ithalat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 yüksek seviyede kaydedilmişti. Ancak Aralık ayında ithalattaki büyük artış, yıl genelindeki ithalat rakamı verilerini de yukarı çıkardı. Aylık bazda bakıldığında Aralık ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artışla 1,8 milyar dolara yükseldi. 

SADECE ARALIK AYINDA 100 MİLYON DOLARLIK AYÇİÇEK YAĞI İTHAL EDİLDİ 

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verilerini baz alarak hazırladığı tarım ve gıda sektörüne yönelik dış ticaret bülteni yayınlandı. Buna göre Türkiye'nin Aralık ayında en çok ithal ettiği ürünler buğday, soya fasulyesi ve ayçiçek yağı oldu. Son dönemde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen ayçiçek yağı, 760 milyon dolarlık ithalat ile yıl genelinde en fazla ithal edilen 3. ürün olurken, yalnızca Aralık 2020’de 100,4 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

TÜRKİYE 2020'DE EN ÇOK FINDIK İÇİ, UN VE MAKARNA İHRAÇ ETTİ

2020 yılında ihracatta öne çıkan ürünler sırasıyla Fındık İçi, Un ve Makarna olurken bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık %13,6’sını oluşturdu. En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday, Soya Fasulyesi ve Ayçiçeği Yağı oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık %24,2’sini, neredeyse 4’te 1’ini oluşturdu.

ARALIK AYINDA İTHALATTA BUĞDAY, SOYA FASULYESİ VE AYÇİÇEĞİ YAĞI BAŞI ÇEKTİ 

2020 yılı Aralık ayında en çok ihraç edilen ürünler Mandalina, Fındık içi ve Buğday Unu olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler Buğday, Soya Fasulyesi ve Ayçiçek yağı oldu. Son dönemde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen Ayçiçek yağı, 760 milyon dolarlık ithalat ile yıl genelinde en fazla ithal edilen 3. ürün olurken, yalnızca Aralık 2020’de 100,4 milyon dolarlık ithalat yapıldı.