Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Şurasıyla ilgili olarak çiftçiden gelen dikkat çeken önerileri kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre;

"Osman Gökçe, Malatya’dan gönderdiği mektupla sürece katkı sağladı. Bugüne kadar hiç kendilerine, çiftçilere bizzat danışılmadığını belirten Gökçe, öncelikle teşekkür ederken; tarımın cazip hale getirilmesi önerisinde de bulundu.

Dikkat çeken önerilerden biri de Gıda zinciri oluşturulması fikri. Bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar ki bütün aşamaları, kullanılan tohum, ilk ve son fiyat gibi bilgilerin içerisinde yer alacağı bir künye oluşturulması önerisini sunan ise Hatay’dan Bilal Hamurcu.

Çiftçilere verilen desteklere ağaç dikme şartı getirilmesi, bu yolla ülkemizin ağaç varlığının artırılabileceği önerisi de bir başka üreticimizin dikkat çeken önerisi oldu.

Yine vatan toprağı düşünülerek yapılmış önerilerden biri de zirai ilaçların ambalajlarının depozitolu olması fikri oldu. Kırşehir’den bize ulaşan üreticimiz, topraklarımızın zirai ilaç paketleri ya da artıkları ile zehirlenmemesi için depozitolu paket önerisinde bulundu" 

YÜKSEK FAİZ SORUNUNA SANSÜR MÜ UYGULANIYOR?

Bakanlık, çiftçiden gelen 'tarımsal destek alan çiftçilere ağaç dikme şartı getirilmesi' yönündeki öneriyi bile 'dikkat çeken öneriler' şeklinde paylaşırken, çiftçinin en temel sorunu olan yüksek faizle ilgili bir öneriyi kamuoyu ile paylaşmaması dikkat çekti. Tarım Şurasına bugüne kadar çiftçiden 9 bin 324 görüş ve önerinin geldiği açıklanırken, çiftçinin en temel sorununa yönelik bir öneri ve görüşün gelmemesi mümkün görünmüyor. Ancak Bakanlık bugüne kadar, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Bakanlar Kurulu kararlarına aykırı olarak kullandırılan tarımsal kredilerdeki yüksek faiz sorununa duyarsız kalırken, Tarım Şurasıyla ilgili paylaşılan öneriler arasında da bu konuya yer vermemesi 'Çiftçinin en temel sorunu sansürleniyor mu?' sorularını akıllara getirdi. 

Diğer yandan Tarım Şurası'na Danimarka'dan görüş bildiren Muhammed Güzel'in Bakan Pakdemirli tarafından şura için Ankara'ya davet edileceği açıklandı.