Çiftçi kredi borçlarının ödenmesinde zor günler geçirirken, Tarım Kredi’ye göre çiftçinin böyle bir sorunu bulunmuyor! Tarım Kredi yaptığı açıklamada, kredi borç ödemesinde 2021 yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 98 tahsilat oranlarına ulaşmanın beklenildiği kaydedildi. 

PEKİ GERÇEKTEN ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEBİLİYOR MU? 

Peki gerçekten öyle mi? Tarım Kredi ortakları, kullandıkları kredilerin tahsilat oranı yüzde 98 seviyesinde ise o zaman Türkiye’de çiftçinin kredi borcunu ödeme konusunda hiçbir sorunu yok demektir. Yani çiftçi kullandığı kredinin borcunu çok rahat ödeyebiliyorsa kazanıyor demektir. 

CUMHURBAŞKANI VE KAMUOYU YANILTILIYOR!

Ancak Tarım Kredi Kooperatiflerinin yaptığı bu açıklamaya çiftçinin geneli gerçeklerle örtüşmediği için katılmayacaktır. Yapılan bu açıklama ile kamuoyu ve çiftçi bir tarafa özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıltılmaktadır. Çünkü bu açıklama ile çiftçinin yaşadığı temel sorun, halının altına süpürülerek üstü örtülüyor. 

DOLDUR BOŞALT YAPARAK TAHSİLAT ORANI YÜKSEK GÖSTERİLİYOR

Şöyle ki; Tarım Kredi Kooperatifleri uzun yıllardan beri üye ortakların kredilerinin tahsil edilmesinde, %60’a %40 oranı şeklinde bir tahsilat politikası uyguluyor. Uygulama şöyle işliyor; Ortağın 100.000 TL borcu var. Bu borcun 60.000. TL’si tahsil ediliyor. Geri kalan 40.000 TL’si ise 124-Yenilenen Krediler Hesabı şeklinde ki yeni bir hesaba borç olarak alınıp 40.000 TL’si tahsil edilmeden vadesi uzatılıyor. Böyle yapılınca ortağın bütün borcu ödenmiş sayılıp tekrar kredilendirme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Sonrasında da ortağın kredi limiti arttırılarak yükselen yeni kredisini alması sağlanıyor. Bu işlemler her yıl tekrarlanıyor. Böyle olunca bu durum ortağın ekonomik gücünün ötesinde borçlanmasına sebep olurken, kredi borçlarının tahsil edildiği gün tekrar aynı gün kredilendirme işlemi yapıldığı için de kağıt üzerinde tahsilat ve yeniden kredilendirme işlemleri gerçekleştirilerek, tahsilat oranları yüksek gösteriliyor.