TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bugün katıldığı bir televizyon programında pahalı gübre itirafında bulundu. Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübrenin pahalı satıldığına yönelik bir çiftçiden gelen soruya cevap veren Poyraz, pahalı gübreye gerekçe olarak yüksek gübre stokunu gösterdi. Diğer şirketler gibi Gübretaş ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye talep ettiğinde gübreyi yok deme şansının bulunmadığını, bundan dolayı yüksek gübre stoku tutulduğunu dile getiren Poyraz, bunun da fiyatlara yansıdığını ileri sürdü. 

PAHALI GÜBRE BAHANESİ ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI 

Ancak Poyraz’ın pahalı gübreye karşı stok bahanesi sektör ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde şaşkınlıkla karşılandı.

GENEL MÜDÜRÜN BAHANESİ AÇIĞA DÜŞTÜ!

Poyraz, pahalı gübreye karşı yüksek stoklamayı bahane gösterse de kooperatifler ve özel sektörde gübre satış işlemi şöyle işliyor: Öncelikle kooperatifler gübre taleplerini cins ve miktarlarına göre sevk edilecek ayları da belirtecek şekilde Bölge müdürlüğüne ve oradan da Merkez Birliği ve Gübretaş’a bildirilir. İlkbahar döneminde satılacak gübre talepleri sonbaharda, sonbahar döneminde satışı yapışacak gübre talepleri ise ilkbahar döneminde bildirilir. 

ÇİFTÇİNİN HANGİ DÖNEM NE KADAR GÜBRE KULLANACAĞI TAHMİN EDİLEBİLİYOR

Kooperatifler sezon içerisinde taleplere ek olarak yüzde 10 gibi ilave veya iptal yapabilir. Bu planlamaya göre Gübretaş şirketi ithalat, üretim, sevk gibi programları planlı bir şekilde yapabilir. Zaten satışlar önceki yıllara göre çok değişmediği için toplamda hangi cinsten ne kadar gübre satılacağı yaklaşık olarak bellidir. 

Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak! Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak!

KOOPERATİFLER VE ÖZEL FİRMALAR HEPSİ AYNI YÖNTEMLE ÇALIŞIYOR 

Tüm bu planlamalar yapıldıktan sonra ürün kullanım dönemine yakın kooperatif sevkiyatları yapılır. Özel firmalar ve bayiler de aynı yöntemle çalışır. O nedenle stoklama gibi bir bahane doğru değildir. Eğer sevkiyatı yani lojistik işlemlerini doğru planlarsanız böyle bir stoklamaya gerek kalmaz. Demek ki doğru planlama yapılamadığından ve yönetsel beceriksizlikten dolayı fazla stok bulundurarak hata yapıldığı da itiraf edilmiş oldu. Çiftçinin ürün aldığı dönemler bellidir. Bu dönemde tüm satıcılarda gübre bulunmaktadır"

PAHALI GÜBRENİN TEMELİNDE BAYİLİK SÖZLEŞMESİ YATIYOR

Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübrenin özel firmalara göre pahalı olmasının temelinde Gübretaş ile tek taraflı ve rekabet şartları sağlanmadan imzalanan Bayilik Sözleşmesi yatıyor. Bayilik Sözleşmesi ile gübre piyasasının yaklaşık üçte biri doğrudan Gübretaş'a teslim edilirken, çiftçi de buradaki bütün maliyetlere katlanmak zorunda kalıyor. Poyraz'ın pahalı gübreye stok bahanesinde bulunurken, asıl soruna değinmemesi ise dikkat çekiyor.