Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, çiftçinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ta yaşanan brusella krizine yönelik haberlerimize, ‘kişilik haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle erişim engeli kararı aldıran Tarım Kredi Kooperatifleri, hastalıktan dolayı geçtiğim ay 1000 hayvanın daha zorunlu kesime gittiğine dair yaptığımız ikinci habere açıklama yapmak zorunda kaldı.

Yapılan açıklamada çiftlikte bruselladan dolayı hayvanların zorunlu kesime gittiği kabul edilirken, skandalın boyutunun ortaya çıkmaması için hastalıklı hayvanların sayısı ile ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Açıklamada yine haberlerimizde gündeme getirdiğimiz ve kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmasını istediğimiz brusella teşhisi konmadan önce Yozgat/Kırklareli arasında yaşanan hayvan transferleriyle ilgili de bilgi verilmeyerek sadece brusella teşhisi konulduktan sonraki süreçle ilgili bilgi verilmesi dikkat çekti. 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık A.Ş'nin hastalıktan ari çiftliğinde Türkiye'de bugüne kadar görülmemiş bir sayıda (1600) anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime giderken, burada yaşanan yönetim zafiyetinin üstü ise örtülmeye çalışılıyor. 

SKANDAL HAYVAN CİNAYETİNİN ÜSTÜ BÖYLE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILDI!

Tarım Kredi’den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Sürüde bruselloz taşıdığından şüphe edilen hayvanların tespiti üzerine ‘Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliği’ gereğince Boğazlıyan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne bilgi verilmiş ve ilgili müdürlük tarafından resmi incelemeler başlatılmıştır. Bu aşamada, hayvanlarda bruselloz tespiti, enfekte hayvanların kesimi ve sonrasında yapılacaklara ilişkin yetki ve sorumluluk ilgili yönetmelik gereğince Bakanlığa geçtiği için işletmenin tasarruf yetkisi sona ermiştir. Dolayısıyla bruselloz taşıdığından şüphe edilen hayvanların tespitinden sonra tüm yetki ve sorumluluk Bakanlığa geçtiği için yönetim zafiyetinden bahsedilmesi gerçeğe aykırı ve kötü niyetlidir” 

ANAÇ HAYVANLARIN 800 KM ORADAN ORAYA TRANSFERİYLE İLGİLİ HİÇ BİR BİLGİ VERİLMEDİ

Bilindiği üzere Tareks Hayvancılık A.Ş’nin Yozgat/Boğazlıyan’daki 800 anaç hayvan Şubat ayında 800 km mesafede olan Kırklareli/Bayramdere’deki çiftliğe taşınmıştı. Hayvanların taşınmasının üzerinden iki ay geçmeden yani Nisan ayının başında bu sefer Bayramdere’deki anaç hayvanlarla birlikte (2 binin üzerinde) tekrar Boğazlıyan’daki çiftliğe geri getirilmişti. Yani Bayramdere’deki çiftlik tamamen boşaltılmış, hayvanların hepsi Boğazlıyan’daki çiftliğe taşınmış ve ardından Boğazlıyan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne brusella ihbarı yapılmıştı. 

KIRKLARELİ’DEN YOZGAT’A TAŞINDI BRUSELLA İHBARINDA BULUNULDU! 

Bayramdere’deki çiftliğin tamamen boşaltılması ve Boğazlıyan’a getirilmesinin hemen ardından brusella ihbarında bulunulması bu hayvanların hastalıkları bilindiği halde taşındıkları yönünde ciddi bir şüpheyi gündeme getirmişti. Konuyla ilgili olarak bugüne kadar kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmazken, Milli Gazete’nin ve Tarımdan Haber'in konuyla ilgili haberlerine de erişim engeli getirilmesi dikkat çekmişti. 

HASTALIKTAN ARİ ÇİFTLİKTE 1600 ANAÇ HAYVAN BRUSELLADAN DOLAYI ZORUNLU KESİME GİTTİ!

Diğer yandan brusella ihbarı yapıldıktan sonra kan örneği alınan hayvanlardan 600 tanesinde (Türkiye’de bu güne kadar bir çiftlikte bu sayıda bir hayvanda brusella çıkmamıştı) bu hastalığın çıkması, bir ay sonra alınan kan örneğinde ise bu sefer 1000 hayvanda daha bu hastalığın çıkması büyük bir skandal olarak kayıtlara geçmişti. Hastalıktan ari bir çiftlikte kısa sürede bu kadar hayvanda brusella hastalığının çıkması işletmedeki karantina şartlarının yeteri kadar sağlanmadığını belgelerken, yönetim zafiyetini de gözler önüne sermişti. 

HABERLERDE GÜNDEME GETİRDİĞİMİZ İDDİALARA CEVAP VEREMEDİLER!

Tarım Kredi Kooperatiflerinden yapılan açıklamada, haberlerimizde asıl gündeme getirdiğimiz ve kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmasını istediğimiz bu konularla ilgili hiçbir bilgi verilmeyerek sadece brusella teşhisi konulduktan sonraki süreçle ilgili bilgi verilerek konunun üstünün örtülmeye çalışılması dikkat çekti.

TARIM BAKANLIĞININ DA DOĞRU BİLGİLENDİRİLMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI! 

Tarım Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, Tareks Hayvancılık’ta yaşanan brusella skandalı, çiftlikte çıkmış normal bir hayvan hastalığı gibi gösterildiği ve anaç hayvanlarla ilgili Yozgat/Kırklareli arasında kısa sürede yapılan transferle ilgili de hiç bir bilgi verilmediği kaydediliyor. 

DURSUN AKDAĞ İLE YAPILAN KAR ORTAKLIĞINA DA KAÇAMAK CEVAP!

Diğer yandan geçmişte Ziraat Bankası’ndan kullandırılan usulsüz kredilerle ismi gündeme gelen Dursun Akdağ’dan kiralanan Bayramdere’deki çiftlikle ilgili kaçamak cevapların verilmesi de dikkat çekti. Bayramdere’de 8-10 tane çiftlik toplu halde yıllık 1 milyon lira kira ve yüzde 50 kar ortaklığı ile kiralanırken, açıklamada sadece bir çiftliğin kira maliyetiyle ilgili (aylık KDV hariç 7 bin lira) bilgi verilerek, kira gideri düşük gösterilmeye çalışıldı. 

250 BİN DÜVE PROJESİ KAPSAMINDA YILLIK 1 MİLYON LİRAYA ÇİFTLİK KİRALADILAR ÇİFTÇİYE SADECE 110 DÜVE TESLİM ETTİLER!

Bayramdere’deki çiftliğin Bakanlığın başlattığı 250 bin düve projesi kapsamında kiralandığı da belirtilirken, 250 bin düve projesi kapsamında Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına bugüne kadar kaç tane düve teslim ettiğinin bilgisi de verilmedi. Tarım Kredi yetkililerinden alınan bilgilere göre buradaki acı tabloda ortaya çıktı. 250 bin düve projesi kapsamında Dursun Akdağ'dan yıllık 1 milyon liraya kiralanan çiftliklerden bugüne kadar Tarım Kredi ortaklarına sadece 110 düve teslim edildi. Proje kapsamında yapılan kiralama ile çiftçiye teslim edilen düve sayısı karşılaştırıldığında Tareks Hayvancılık A.Ş’nin AKP eski Milletvekili Adem Tatlı tarafından nasıl yönetildiğini de ortaya koydu.