Aydınlık'ın haberine göre, Amasya Büyükkızılca köyünden icralık olan 95 çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne dava açtı. Köy kahvesinde toplanan köylüler, yüksek faizler yüzünden borçlarının katlanarak arttığını ve borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini belirttiler. Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı, yüksek faiz uygulayan kooperatif ve özel bankalara yığılmış olan borçların yeniden yapılandırılması için iki yıldır mücadele ettiklerini belirtti.

KÖYDE 200 ÇİFTÇİ İCRALIK

Sarı, köylerinde toplam 200 kişinin icralık olduğunu, haciz ihbarı gelen çiftçi arkadaşlarıyla birlikte avukata vekalet verdiklerini açıkladı. Tarım Kredi’nin 2019’a kadar olan borçlara katlamalı faiz ödettirdiğini belirten Sarı, “Buna itirazımız var” dedi. Faizlerin her yıl ana paraya eklendiğini, ana paraların fazlasıyla ödendiğini söyleyen Sarı, yolsuzluk iddialarında da bulunarak şöyle konuştu: “Çiftçi kömür almamış, kömür yazılmış, yem almamış yem yazılmış, traktörü olmayana mazot yazılmış. Tüm hukuksuz işlemlere dava açtık.”

SEYFİ ERŞAHİN TARIM KREDİ’DEN İSTİFA ETTİ

Kendisi de çiftçi olan Amasya Büyükkızılca Köyü Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfi Erşahin, geçtiğimiz hafta görevinden istifa etti. Erşahin, kurumda haksızlıklara göz yumulduğunu belirtti. Erşahin, kendisiyle ilgili yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “Benim sermaye limitim dolmuştu. Fidelerin miktarını bir arkadaşımızın dosyası üzerine yazmak zorunda kaldık. Miktar, 60 bin liraydı. Ağustos’ta 20 bin lira para yatırdım. Geriye 40 bin lira kalmıştı, en fazla 48 bin lira olur diye düşündüm. ‘Borcun 62 bin lira’ dediler. Faiz üzerine faiz konuluyor. Borcu devrediyorlar, yüzde on kâr ve katkı paylarını da üste koyuyorlar, tekrar faiz koyuyorlar üzerine. Para, ana para haline geliyor.”

Tarım Kredi’den ürün alan çiftçilere, boş kâğıt imzalattırıldığını belirten Erşahin, şöyle konuştu: “Ürün satarken personel, çiftçilere üç boş kâğıt imzalatıyor. Boş kağıtlar şahsın dosyasına konuluyor. Alınan ürünü bir kâğıda yazıyorlar, fatura olarak değerlendiriyorlar. İki tane de boş kâğıt dosyada duruyor. Müfettişlerin burada yaptığı sayımlarda açık çıktı. Müfettiş, personele ‘açığınızı kapatın geri geleceğiz’ dedi. Personel ne yaptı bilmiyoruz ama açıklar kapandı, personel bu açığı cebinden mi yoksa boş kağıtlarla mı kapattı bilmiyoruz.”

CUMHURBAŞKANIMIZ BU DURUMU GÖRMESİ LAZIM

Erşahin şöyle devam etti: “Çiftçi ürettiği üründen bu yıl kâr edemedi. Bu yüzden de borçlar ödenmedi. Kooperatif, Ziraat Bankası’ndan ‘çiftçiye dağıtacağım’ diyerek yüzde 6’dan kredi çekerek, çiftçiye yüzde 10 gibi oranlarla dağıtıyor. Büyük bir kâr elde ediyorlar. Cumhurbaşkanımızın bu durumu görmesi lazım” dedi.