Aydınlık'ın haberine göre, Amasya Büyükkızılca köyünden icralık olan 95 çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne dava açtı. Köy kahvesinde toplanan köylüler, yüksek faizler yüzünden borçlarının katlanarak arttığını ve borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini belirttiler. Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı, yüksek faiz uygulayan kooperatif ve özel bankalara yığılmış olan borçların yeniden yapılandırılması için iki yıldır mücadele ettiklerini belirtti.
KÖYDE 200 ÇİFTÇİ İCRALIK
Sarı, köylerinde toplam 200 kişinin icralık olduğunu, haciz ihbarı gelen çiftçi arkadaşlarıyla birlikte avukata vekalet verdiklerini açıkladı. Tarım Kredi’nin 2019’a kadar olan borçlara katlamalı faiz ödettirdiğini belirten Sarı, “Buna itirazımız var” dedi. Faizlerin her yıl ana paraya eklendiğini, ana paraların fazlasıyla ödendiğini söyleyen Sarı, yolsuzluk iddialarında da bulunarak şöyle konuştu: “Çiftçi kömür almamış, kömür yazılmış, yem almamış yem yazılmış, traktörü olmayana mazot yazılmış. Tüm hukuksuz işlemlere dava açtık.”
SEYFİ ERŞAHİN TARIM KREDİ’DEN İSTİFA ETTİ
Tarım Kredi’den ürün alan çiftçilere, boş kâğıt imzalattırıldığını belirten Erşahin, şöyle konuştu: “Ürün satarken personel, çiftçilere üç boş kâğıt imzalatıyor. Boş kağıtlar şahsın dosyasına konuluyor. Alınan ürünü bir kâğıda yazıyorlar, fatura olarak değerlendiriyorlar. İki tane de boş kâğıt dosyada duruyor. Müfettişlerin burada yaptığı sayımlarda açık çıktı. Müfettiş, personele ‘açığınızı kapatın geri geleceğiz’ dedi. Personel ne yaptı bilmiyoruz ama açıklar kapandı, personel bu açığı cebinden mi yoksa boş kağıtlarla mı kapattı bilmiyoruz.”
CUMHURBAŞKANIMIZ BU DURUMU GÖRMESİ LAZIM
Erşahin şöyle devam etti: “Çiftçi ürettiği üründen bu yıl kâr edemedi. Bu yüzden de borçlar ödenmedi. Kooperatif, Ziraat Bankası’ndan ‘çiftçiye dağıtacağım’ diyerek yüzde 6’dan kredi çekerek, çiftçiye yüzde 10 gibi oranlarla dağıtıyor. Büyük bir kâr elde ediyorlar. Cumhurbaşkanımızın bu durumu görmesi lazım” dedi.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2022, 00:14
İstifa eden Yönetim kurulu başkanı doğru söylemiyorsunuz? Büyükızılca’da yaşananlar tamamen iyi niyetten kaynaklanmıştır, tarım krediden emekli biri olarak bu iyi niyeti ben olsam göstermezdim ve bunlar da yaşanmazdı. Sizin arkasından konuştuğunuz ve size iyi niyet gösteren müdür arkadaş bunun cezasını işten atılarak çekti. Bu kooperatifi çok iyi biliyorum, borçlu olanların tamamı kooperatif kaynaklarıyla 4 yıl vadeli krediyle sera yaptırdı veya yaptırmadan fatura karşılığı parasını aldı, ödeme zamanı gelince, yok kuraklık oldu yok ürün para etmedi diye borcu ödeyemediler ve borçlar kartopu gibi büyümeye başladı. Ödeyenlerde parası yetmediği durumda kooperatifin peşin sattığı ürün varsa onların parasıyla borç kapatıldı, bu tutarlarda senet yapılarak ortak borçlandırıldı, hani diyorlar ya yağ almadım yağ, traktörüm yok motorin borçlandırmışlar diye işte bunların nedeni de bu. Yönetim kurulu başkanı boşuna hikaye okumasın bu işlerin böyle olduğunu çok iyi biliyor. Olan iyi niyetin kurbanı olan müdür arkadaşa oldu, o yaptırdığınız veya parasını aldığınız seralar size yar olmayacağı baştan belliydi sayın başkan!
Bizde Amasyada kooperatif ortağıyız. Ürünümüz olmadı kuraklık oldu bi şekilde borcumuzu ödedik. Kızılca köylülerin Amasyada heryere borcu var. Bütün Amasya biliyor. Boş konuşmasınlar. Biz borcumuzu ödedik sizde ödeyin. Haksızlık varsa hakkınızı yargıda arayın
Şayet kooperatif müdürü bu yüzden işinden olduysa vebali çok büyük. Aldığı risk mevzuata aykırı olsada bir ortağı icraya hemen vermek çok daha kolay zor olan bu riski almaktır. Yalanın işi doğru olmaz, kim döylüyorsa…
İstifa eden başkanın iddia ettiği bir diğer konu da; “müfettiş gelmiş, depoda açık varmış, müfettiş bir daha gelene kadar bu açığı kapatın” demiş. Sayın Başkan, onların ne olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz, onlar parasını birkaç gün içinde vereceğim, beni borçlandırma diyerek malı alanlardan oluşmaktadır, aslında olmaması gereken, kooperatif müdürünün iyi niyetle risk aldığı bir durumdur ve müfettiş gelince kooperatifçi bu ortakları arar alabildiklerini alır, alamadıklarını kendi imkanlarıyla ödemeye çalışır ya da o ortağa aldığı mal borçlandırılır. Yok boş kağıda imza alınıyormuş, yok sonra boş imzalı kağıtlarla ortaklar borçlandırılıyormuş, böyle bir durum yok, çok nadir de olsa sistem çalışmadığında ortaklar mağdur olmasın, ihtiyaç duydukları malı alsınlar diye bu yapılıyor olabilir, bu çok nadirdir ve bu da bir iyi niyettir. Lütfen medyatik olduk diye her şeyi kooperatife yıkmayın, bakanlığı oraya buraya gidiyorsunuz niye sonuç alamıyorsunuz, çünkü yapılan işlemlerde sıkıntı yok, faizler ve borcun ödenebilir hale gelmesi de tarım kredinin işi değil kanunla yapılacak bir durum, siz bu yolu zorlayın!