ÖZEL HABER / Tarım Kredi Kooperatiflerinde görevde olduğu süre içinde çiftçi ortaklarının birikmiş öz kaynaklarını bile çiftçiye ticari faiz oranıyla kullandıran hukuksuz Genel Müdür’den zamanlaması manidar bir çıkış geldi. Hukuksuz Genel Müdür Fahrettin Poyraz, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada Tarım Kredi’yi faizsiz bir sisteme dönüştürmek için çalışmalar yürüttüklerini iddia etti. Ancak hukuksuz genel müdürün bu açıklaması samimiyetten uzak bulunurken, koltuğu kurtarmak için bir pr çalışması olarak değerlendirildi. 

ÇİFTÇİNİN ÖZ KAYNAKLARINDAN BİLE FAİZİN FAİZİ ALINIYOR!  

Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye yıllık ortalama 10 milyar lira civarında tarımsal kredi kullandırırken, bu kullandırılan kredilerin yaklaşık yarısını kendi öz kaynağından diğer yarısını da Ziraat Bankası’ndan sağlanan finansmanla karşılıyor. Ancak çiftçiye kullandırılan bu tarımsal kredilerin tamamının ticari faiz oranıyla kullandırılması dikkat çekiyor. İndirimli tarımsal kredilerin bile ticari faiz oranıyla kullandırılması çiftçiye uygulanan sömürü sistemini gözler önüne seriyor.

TEFECİ FAİZİNİ ARATMIYOR!

Ziraat Bankasından sağlanan finansmanın çiftçiye ticari faizle kullandırılması bir tarafa, çiftçinin öz kaynağının bile ticari faizle kullandırılması, buradaki çarpık sistemi ele veriyor. Tarım Kredi’de tarımsal kredilerde uygulanan sistem, tefeci faizini aratmazken, çiftçiden kaynak kullanım ücreti adı altında faizin bile faizinin alınması çiftçiyi üretimden uzaklaştırırken, tarımsal üretime büyük bir darbe vuruyor.

POYRAZ ÇİFTÇİYİ SÖMÜREN SİSTEME 3 YILDIR HİÇ DOKUNMADI! 

Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan sömürü sistemine 3 yıldır dokunmayan hukuksuz genel müdürün bugün çıkıp, "Biz kendimize hedef olarak Tarım Kredi'nin ya kendisini faizsiz bir sisteme dönüştürmesi ya da ayrı bir katılım bankası formatında yapılandırarak faizi Tarım Kredi'nin dışına çıkarma noktasında çalışmamız var" şeklinde açıklama yapması tamamen bir pr çalışması olarak görülüyor. 

KOLTUK TEHLİKEYE GİRDİ Mİ FAİZSİZ SİSTEME SARILIYORLAR!

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinde faizsiz sistem konusu geçmiş genel müdürler döneminde de zaman zaman gündeme getirilmesine rağmen bugüne kadar bir adım mesafe alınamayan konuların başında geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz hassasiyeti bilindiği için özellikle bu konunun genel müdürlerin kamuoyunda sıkıştıkları dönemlerde gündeme getirilmesi de dikkat çekiyor.