GÜBRETAŞ’ın İran’daki yatırımı olan RAZİ’nin yönetim kurulu üyesi ve üst düzey yönetici sayısı GÜBRETAŞ’tan daha az olmasına rağmen RAZİ’de üst düzey yöneticilere ödenen gider yüzde 80 daha fazla oldu. RAZİ’nin 5 kişilik yönetim kurulu üyesinin 3’ü GÜBRETAŞ tarafından atanırken, GÜBRETAŞ tarafından RAZİ’nin Yönetim Kuruluna gönderilen bu 3 isimle ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmediği gibi, bu yönetim kurulu üyelerinin aldığı huzur hakkı ücretleri de sır gibi saklanıyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin hukuksuz genel müdürü Fahrettin Poyraz, aldığı astronik ücretlerle gündemden düşmüyor. Fahrettin Poyraz’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve milletvekili emeklisi maaşının dışında Tarım Kredi’nin birçok iştirakinden de ücret aldığına yönelik haberler üzerine Tarım Kredi Kooperatiflerinden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Fahrettin Poyraz’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinin 7 iştirakinde görev yaptığı ancak sadece GÜBRETAŞ’tan aylık 12 bin lira huzur ücreti aldığı kaydedildi. Ancak açıklamada Poyraz’ın asıl tartışma konusu olan Gübretaş’ın İran’daki yatırımı olan RAZİ’den ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından huzur hakkı ücreti alıp almadığına dair hiçbir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti. 

ORTAKLIK PAYI YÜZDE 50’NİN ÜSTÜNDE OLAN İŞTİRAKLERDEN SADECE BİR YERDEN HUZUR HAKKI ÜCRETİ ALINIYOR

Tarım Kredi Kooperatiflerinin mevzuatına göre, ortaklık payı yüzde 50’nin üstünde olan iştiraklerden Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları bir çok iştirakte görevde bulunsa da sadece birinden huzur hakkı ücreti alabiliyor. Ancak ortaklık payı yüzde 50’nin altındaki iştiraklerde ise böyle bir sınırlama bulunmuyor. Bundan dolayı GÜBRETAŞ’ın yüzde 48 ortağı olduğu İran’daki RAZİ şirketi olmak üzeri diğer alt şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerine ne kadar huzur hakkı ücreti ödendiği büyük önem taşıyor. 

GENEL MÜDÜRÜN ALDIĞI HER BİR KURUŞ HUKUKSUZ!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin İnsan Kaynakları Yönetmeliğine göre, ‘Sosyal güvenlik kurumundan emekli ya da yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar’ kadrolu olarak istihdam edilemiyor. Milletvekili emeklisi olmasına rağmen 2017 yılında İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin bu hükmüne aykırı bir şekilde Genel Müdürlüğe atanan Fahrettin Poyraz, 2019 yılında İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde sessiz sedasız kendisine özel bir değişiklik yaptırıp sadece Genel Müdürlere emeklilikten muafiyet getirilmişti. Fahrettin Poyraz, kişiye özel bu yönetmelik değişikliği ile hukuksuz atandığını ele verirken, 2019 yılında yapılan değişiklik de geriye işlemeyeceği için halen hukuksuz bir şekilde görev yapıyor. 

HARCAMA KARTI, YOLLUK, HARCIRAH, MAAŞ, İKRAMİYE VE TEŞVİK PİRİMİ ALIYOR

Tarım Kredi Kooperatiflerinde 3 yıldır hukuksuz bir şekilde görev yapan Fahrettin Poyraz’ın aldığı yüksek ücret ve huzur hakkı ücretleri de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinden maaşının yanı sıra 3 ayda bir ikramiye ve yılda 2-3 maaş tutarında teşvik primi alan Poyraz, aldığı toplam ücreti kamuoyuna açıklayamıyor. Bu astronomik ücretinin yanında GÜBRETAŞ’tan da aylık 12 bin lira huzur hakkı ücreti alıyor. 

RAZİ VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI KAMUOYUNDAN KAÇIRILIYOR

Fahrettin Poyraz’ın sadece GÜBRETAŞ’tan huzur hakkı ücreti aldığı açıklanırken, yapılan açıklamada RAZİ’den ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından alınan huzur hakkı ücretleri hakkında bir bilgi verilmemesi dikkat çekiyor. 

RAZİ’NİN 5 YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN 3’Ü GÜBRETAŞ’TAN

GÜBRETAŞ, İran’daki Razi’nin yüzde 48’ine ortak ve RAZİ’nin 5 kişilik yönetim kurulu üyesinin 3’ü GÜBRETAŞ’tan atanıyor. GÜBRETAŞ’ın RAZİ’deki 3 yönetim kurulu üyesi kamuoyundan sır gibi saklanırken, yönetim kurulu üyelerinin Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ’tan aldıkları ücretlerinin dışında RAZİ’den ne kadar huzur hakkı ücreti aldıkları da bilinmiyor. 

RAZİ’DE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN GİDERİ GÜBRETAŞ’TAN DAHA YÜKSEK 

GÜBRETAŞ’ın 2021 yılı ilk 3 aylık faaliyet raporu incelendiğinde RAZİ’de üst düzey yöneticilere yani yönetim kurulu üyesi, genel müdür ile genel müdür yardımcılarına 2021 yılının ilk 3 ayında toplam 1 milyon 839 bin lira ödeme yapıldı. Ancak RAZİ’den daha fazla yönetim kurulu üyesi ve üst düzey yönetici bulunmasına rağmen aynı dönemde GÜBRETAŞ’taki bu gider 1 milyon 37 bin lira olarak gerçekleşti. Faaliyet raporundaki bu veriler, RAZİ’deki yönetim kurulu üyelerine ve üst düzey yöneticilere GÜBRETAŞ’tan daha yüksek bir maaş ve huzur hakkı ücreti ödendiğini gösteriyor. 

TARIM KREDİ RAZİ İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPAMIYOR!

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından bazı gazetelerde çıkan haberleri yalanlamak için dün yapılan açıklamada sermaye yapısı yüzde 50’nin üstende olan iştiraklerle ilgili bilgiler verilirken, sermaye yapısı yüzde 50’nin altında olan RAZİ ile ilgili hiçbir bilginin verilmemesi manidar bulundu.