Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri siyasetçilerin çiftliği haline gelirken liyakat yerlerde sürünüyor. Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri, eski milletvekillerinin yüksek maaşla istihdam edildikleri yetmiyormuş gibi milletvekili adayı olup da milletvekili seçilemeyenlerin de üst düzeyde istihdam edildikleri bir yer haline geldi. Siyasi kimliklerinden dolayı yapılan liyakatsiz atamalar ise çiftçi kuruluşuna büyük zarar veriyor.

SURİYELİ TÜCCARA 4 MİLYON LİRA KAPTIRDI

2018’de yapılan seçimlerde Ak Parti’den Ankara Milletvekili adayı olan ancak milletvekili seçilemeyen Enes Şişman, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ankara Bölge Müdürlüğüne kapsam dışı uzman olarak işe alındı. Şişman, buradan Tarım Kredi Marketlerin ürün tedarik işini yapan Kredi Birlik AŞ’ye Dış Ticaret Koordinatörü olarak görevlendirildi. Suriye’den zeytin alım işine bakan Şişman, ürünü teslim almadan Suriyeli tüccara 4 milyon lira ödeme yaptı. 4 milyon lirayı alan Suriyeli tüccar ise ürünü teslim etmeden kayıplara karışırken, Tarım Kredi Birlik A.Ş’de de bu durum büyük bir krize neden oldu. 4 milyon liranın nasıl tazmin edileceği ise bilinmiyor.

RAPOR DÜZENLENEREK TARIM KREDİ BİRLİK’TEN GÖNDERİLDİ

Şişman’ın hiçbir güvencesi olmadığı halde Suriyeli tüccara ürünü teslim almadan 4 milyon lira ödemeyi neden yaptığı bilinmezken, Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin Şişman hakkında rapor düzenleyerek disiplin kuruluna sevk ettiği ve disiplin kurulunun verdiği kararla da şirketten geri Ankara Bölge Müdürlüğüne gönderildiği ortaya çıktı. Ankara Bölge Müdürlüğünde Şişman hakkında nasıl bir işlem yapılacağı ise bilinmiyor.

KOOPERATİF PERSONELİ ZİMMET ÇIKARILARAK MAHKEMEYE VERİLİR

Normalde Kooperatif personelinin mevzuata aykırı işlemlerinde doğrudan zimmet çıkarılarak paranın kooperatif personeli tarafından tanzim edilmesi istenir, tanzim edilemezse mahkemeye verilerek zimmet çıkarılır ve işine son verilir.

MEVZUAT ENES ŞİŞMAN’A DA UYGULANACAK MI?

Kooperatif personeline uygulanan mevzuatın siyasi kimliğinden dolayı Ankara Bölge Müdürlüğüne kapsam dışı uzman olarak alınan Ak Parti Milletvekili adayı Enes Şişman hakkında da uygulanıp uygulanmayacağı ise merak ediliyor.

MİLLİ GAZETE’NİN SORULARINA CEVAP VERMEDİ

Diğer yandan Enes Şişman, konuyla ilgili Milli Gazete’nin sorularına ‘konuşmaya yetkim yok’ diyerek cevap vermemesi de dikkat çekti. Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan Enes Şişman krizi, çiftçi kuruluşunda liyakatin yerlerde süründüğünü gösterirken, bu tür liyakatsiz yöneticilerin neden olduğu skandalların son yıllarda artması da çiftçi kuruluşunun nasıl yönetildiğini gözler önüne seriyor.