Yeni Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, İzmir'de mevcut kanun ve yönetmeliklere göre izin verilmesi gereken tarımsal amaçlı yapılara ait gerekli izinlerin geç verildiği bundan dolayı da ciddi mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çekildi. 'Tarım İl Müdürlüğü tarımsal yatırımlara engel mi oluyor?' başlıkla haberde, şunlar kaydedildi: "5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’na göre yetki ile donatılmış olan İzmir Tarım İl Müdürlüğü, mevcut kanun ve yönetmeliklerle izin verilmesi gereken tarımsal amaçlı yapılara ait gereken izinleri çeşitli bahaneler ile vermediği, ya da geciktirdiği iddiaları dolaşıyor son günlerde.

Söz konusu izinlerin, Manisa ve Denizli ile illerde 1 ayda verildiği öğrenilirken, İzmir’de bunun 1 yıla yakın sürmesi, yatırımcıların hevesini kırıyor. Benzeri durumlarda, geçtiğimiz yıllarda İzmlir’de de aynı izinleri 1 ay içinde alabildiklerini ancak son günlerde ilgili şubelerdeki kadro değişikliklerinden dolayı bu işlerin sürümcemede bırakıldığını iddia eden yatırımcılar, “Bu konuda gözlemlerimiz şöyle; Daha önce liyakatlı personel tarafından işlemlerimiz kısa sürede sonuçlanıyor, netice yatırımlarımızı yapıyor, ülke ekonomisine katkı sağlıyorduk. Şimdi ise liyakatsız ve hizmet içi eğitim almamış kadroların tecrübeli kadroların yerine gelmesi ile işlerin geciktiğini düşünüyoruz. Yeni bir müracaatın sonuçlanması 1 yıl ve 8 ay gibi sürüyor. Sonuç alınamayan bu izinler yüzünden kırsal kalkınma desteği de alamayan bu yatırımlar ülkeniz için kanayan bir yaradır. Sayın Cumhurbaşkanımız kırsal kalkınma konusunda gösterdiği hassasiyeti Bürokratların gösteremediği anlaşılmıştır” dediler.

Öte yandan yatırımcılarda bazıları ise; “Empati yapmak gerekirse bu ülkenin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan iş adamları zamanını ve enerjisini bu tür kurumlarda harcamaktadır. Ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkelerden biri olma özelliğimiz varken neden buralara gelindi. Tarım il müdürlüğün projesini Büyükşehir belediyesi onaylamaz bir yıl önce onaylansa inşaatına başlasaydı şimdi üretimdeydi. DSİ kuyu iznini kaldırır. Köylü su bulamaz ama dev firmalar 2000 mt kuyu var. 200 den fazla cola üretimi. Maya. Bira onlara izin var. Köylü tarım yapsa. Domates bu yıl 15 lira seneye 25 lira biber patlıcan vs. Tavuk Çifliği kurulmazsa büyükbaş çiftliği kurulmazsa hayvancılık bitme noktasına gelir tarımı ve hayvancılığı bitirmek için yapılan bir proje mi?” diye sordular.