yenikonya.com.tr'nin haberine göre, MÜSİAD Konya Şubesi'nin genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı yapıldı. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Konya'nın tarım alanında yaşadığı en büyük sorunun su sorunu olduğunu belirterek, bu sorunun çözülmesi için yürütülen projeleri önemsediklerini ifade etti.

Şimşek, şunları kaydetti: "Son yıllarda yakaladığı ivme ile üretim ve sanayi şehri haline gelen ve tarımın başkenti olarak bilinen Konya'mız, son dönemlerde tarım ve tarıma dayalı sanayi sektöründe de büyük başarı sergilemektedir. Tarımın modern bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacak bir çok proje üretilmiştir. Konya'mızın tarım alanında yaşadığı en büyük sorunlardan birisi su sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için yürütülen projeleri çok önemsiyoruz. Şehrimize havza dışından sağlanacak olan ilave su kaynaklarına şiddetle ihtiyaç duymaktayız. Bunu da sadece Konya için değil İç Anadolu'nun bir Bölge Projesi olarak görmekteyiz. Çünkü bu sorunun tam anlamıyla çözülmesi halinde şehrimiz ve bölgemiz tarımsal üretimde hem dünyada daha kolay rekabet edebilir konuma gelecek hem de ihracatımıza daha büyük destek sağlayacaktır. İş dünyası olarak geleceğin en önemli sektörlerinden birinin gıda ve tarım sektörü olacağına inanıyoruz"

TARIM İŞLETMELERİNİN YÜZDE 5'İ KONYA'DA

Toplantıya katılan Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de, tarımın Konya için ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu belirtti. Konya'da nüfusun yüzde 63.2'sinin tarım ve tarıma dayalı sanayi sektöründe istihdam edildiğini anlatan Çevik, şöyle konuştu:

"Konya'daki tarım işletmeleri Türkiye toplam tarım işletmelerinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Gerek sağlanan katma değer açısından gerekse sağladığı istihdam bakımından tarım sektörü, Konya ekonomisi için hayati bir öneme sahiptir. Bu potansiyeli ortak akılla daha etkin kullanmamız gerekiyor. Ayrıca nüfusunun yarısından fazlasının geçimini tarım ve tarımsal sanayiden kazanan Konya için ovaya su transferi konusu da büyük bir ekonomik adım olacaktır.

TOPRAK SU İLE BULUŞUNCA KONYA GIDA ÜSSÜ OLACAK

Bu proje ile birlikte Konya'nın tarımı, ticareti ve sanayisi gelişecek, gayrisafi hasılaya olan katkısı 2 hatta 3 kat artacaktır. Konya Ovası topraklarının suyla buluşturulmasının 'Devlet Projesi' olarak ele alınmasıyla birlikte KOP Bölgesi, GAP Bölgesiyle birlikte, yakın coğrafyanın gıda üssü olacaktır. Artan üretimle birlikte gelişecek olan gıda sanayisinin ihracatı cari açığımızın kapanmasına çok daha büyük katkı yapacaktır. Ayrıca lisanslı depoculuktan, ürün borsacılığına giden yolda temel amaçlardan biri buğdayda standart ve kaliteyi oluşturarak kendine yeterli ve dünya tarım politikalarında aktif bir rol olarak yer almaktır.

Sadece tarımın değil tarımsal ürünlerin ticaretinin de önemli bir hale geldiği günümüzde, ASLİDAŞ Lisanslı Depoculuk çatısı altında lisanslı depoculuk ile önemli bir değişim yaşanacak. Bu değişimle birlikte üreticimiz, tüccarımız, sanayicimiz ve devletimiz büyük kolaylıklar ve kazanımlar sağlayacaktır. Çiftçi ürününü lisanslı depoya koyarak uygun gördüğü veya ihtiyaç duyduğu bir dönemde satabilecek. Ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile finansmana erişimi de kolaylaşacak. Üretici nakliye masrafından kurtulacak. Sanayici de bu sistemle yıl boyunca standartlara göre kalite sınıfı belli ürün bulabilecekler. Üretici kazanacak, tüketici kazanacak, yatırımcılar kazanacak nihai noktada tarım ürünleri yatırım aracına dönüşeceği için devletimiz de kazanacak"