Zirai Karantina Müdürlüğü’nün İstanbul Halkalı’da yer alan 10 dekarlık arazisinin Sabahattin Zaim Üniversitesi'ne tahsis edilmek üzere tahliyesi istendi. Karara tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, "Tahliyesi istenen Zirai Karantina Müdürlüğü'nün taşınması ihracat ve ithalat kayıpları yaşatabilir" dedi.

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre, Türkiye'de ithalat, ihracat, transit kontrolleri, geçici boşaltma, ruhsatlandırma ve denetim çalışmaları ile eğitim faaliyetlerini sürdüren Zirai Karantina Müdürlüğü'nün (ZKM) hizmet binalarının bulunduğu İstanbul Halkalı'daki 10 dekarlık arazinin Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından kullanılacağı bildirilerek tahliye edilmesi istendi. Konuyla ilgili İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi.

Zirai Karantina’nın, ülke ekosistemini ve yurttaşları dışarıdan gelebilecek hastalık ve zararlılara karşı koruyan, uluslararası iş birliğini gerektiren teknik bir kamu hizmeti olduğuna değinilen açıklamada, “Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri ithal ve ihraç etmek, zirai karantina kontrollerine tabidir. İthalat ve ihracatta gerekli kontrollerin yapılması ve tedbirlerin alınmasında, uzman personel ile uluslararası normlara, teknik ve donanıma sahip zirai karantina yapılanması ve uygulamaları zorunludur” vurgusu yapıldı.

'TAHSİS EDİLEN ARAZİ HAZIR DEĞİL'

İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası'nın “Zirai karantina, bir ulusal güvenlik konusudur” başlığıyla yayınladığı basın metninde, ithalat ve diğer yollarla, bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin girişlerinde tarımı, ekosistemi ve halk sağlığını tehdit edecek zararlı ve hastalıkların kontrolünün sağlanamamasının, ekolojik, ekonomik ve sosyal sorunlar yaratacağına dikkat çekildi. Açıklamada, taşınmak için tahsis edilen yakın bir parseldeki araziye yapılması gereken yapıların inşaatına henüz başlanmadığını, bu durumun söz konusu araziye taşınılmasının da istenmediğini düşündürdüğüne ve yapımına bugün başlansa dahi inşaat ve laboratuvarların kurulmasının 1,5-2 yıl süreceği belirtildi. 

Buna rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gelen sözlü talimatla acilen hizmet binalarının boşaltılması ve Yeşilköy de bulunan Atatürk Havalimanı hangarlarından birine taşınılmasının istenmesi konusunda da Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, “Bu acele nedendir? Taşınma durumunda hangarın gerekli özel altyapı imalatları, laboratuvarların taşınması ve validasyonu için yaklaşık 4-5 ay gibi bir süreye ihtiyaç olacaktır. Bu süre zarfında 4-5 bin numune analizi yapıldığını tahmin ettiğim İstanbul ZKM’de ithalat ve ihracatlar için hastalık ve zararlı kontrolleri yapılamayacak ya da test numuneleri diğer 3 merkeze; İzmir Antalya veya Mersin'e gönderilecektir. Doğamızın ve insanımızın güvenliğinden daha önemli olan nedir?” dedi.

'İHRACAT VE İTHALAT KAYIPLARI YAŞANABİLİR'

ZKM'nin yeni hizmet binası yapılmamış olması nedeniyle bakanlık tarafından Yeşilköy Havalimanı'nda kullanım izni verilen bir hangara geçici olarak acilen taşınması öngörülüyor. Bu durumda da birkaç ay analiz ve işlem yapılamayacağı endişesi taşıdıklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası, müdürlüğün mevcut konumunun İstanbul’da bulunan gümrüklere ve antrepolara ulaşma açısından avantajlı bir lokasyonda olduğunu söyledi. Taşınma talimatı verilen kiralık yerin dezavantajlı olduğunu vurgulayan ZMO, “15 Gümrük Müdürlüğü ve yüzlerce antrepoda 14 inspektörle yapılmakta olan muayene ve kontrol işlemleri özellikle İstanbul’un trafik yoğunluğu sebebiyle aksaklıklar oluşturacak, zamanı ekonomik kullanma verimliliği düşecektir" dedi.

“Tahliyesi istenen Zirai Karantina Müdürlüğü'nün taşınması ihracat ve ithalat kayıpları yaşatabilir” diyen ZMO, olası zararları şu sözlerle anlattı: "Silsile yoluyla üreticilerin, tüketicilerin ve firmaların mağdur olmaları kaçınılmaz olacaktır. Yaşanan kuraklık ve kendine yeter bir üretim planlaması olmadığından ithalatın artacağı öngörüsü karşısında birkaç ay işlemlerin yapılamaması, arz azalması ve fiyat artışına da neden olabilecektir."