İzmir Medya Platformu Üyesi Gazeteci ve Yazarlar ile bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Pakdemirli, bakanlığını ilgilendiren konularda yanlış algıları düzeltmek ve farkındalık oluşturmak için seçimden sonra yeni bir çalışma başlatacaklarını kaydetti.

ALGI OPERASYONLARINA MARUZ KALIYORUZ!

Türkiye'de tarımın bittiği her şeyi dışarıdan alan ithal eden ülke olduğumuz propagandası yapıldığını kaydeden Bakan Pakdemirli, kendileri üzerinden hükümete karşı bir algı operasyonu yapılmaya çalışıldığını belirterek, tarım ve gıda sektöründe yalan ve iftiralarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Tarım sektörünü tamamen liberal ve serbest piyasa ekonomisi gibi yönetmenin çok doğru olmadığına düşündüğünü kaydeden Bakan Pakdemirli, bakanlığını ilgilendiren konularda tarım sektörünün nereden nereye geldiğini verdiği rakamlarla açıkladı.

TARIMSAL HASILADA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ!

Türkiye'nin 2017 rakamları ile 53.4 milyar dolar tarımsal hasılaya sahip olduğunu İthalatın ise 12.6 milyar dolar olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, "İhracatın ithalatın hasılayı karşılama oranı % 135. Bugünkü rakamlarla 18 milyar dolar ihracatımız var.Bizden sonra ikinci sırada bulunan Fransa'nın bile 36 milyar dolar ihracatı var" şeklinde konuştu.

Tarımsal ihracatı tam 4.5 kat artırdıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi ithalatçı ülke olmaktan çıkartarak ihracatçı ülke konumuna getirdik. Türkiye bugün Sofralık zeytinde dünya da 3. sırada, zeytinyağında ise 2.sıradayız. Küçükbaş hayvanda Avrupa'da birinciyiz.Büyükbaş hayvanda ise Fransa'dan sonra ikinci sıradayız. Tavukta, balıkta net ihracatçı konumdayız. Bu gibi birçok tarım gıda hayvancılık alanında dünyada sayılı bir yere sahip ülkeyiz. Avrupa'da tarımsal hasılada birinciyiz.

TÜRKİYE'NİN BİR BAŞARI HİKAYESİ VAR

Aslında burada Türkiye'nin çok ciddi bir başarı hikayesi var. Türkiye'nin mevcut başarı hikayelerinin üzerine yeni başarı hikayeleri yazmamız lazım. Ama yeni başarı hikayeleri yazmak geçmişe göre çok daha zor. Ancak her nedense algısı son derece düşük. Tarım Bakanlığı bugüne kadar kendini anlatamamış. Şimdi biz bununla ilgili gerekli hazırlıkları yapacağız. Seçimlerden sonra bu algıyı değiştirecek bazı çalışmalarımız olacak. Bu algıyı yükseltmeliyiz. Ben her zaman söylüyorum. Tarım savunma sanayisinden daha önemli. Niye daha önemli. Çünkü en temel yiyecek maddesidir. En temel ihtiyaçtır. Bir ülkenin teknolojisi olabilir, uçakları olabilir herşeyi olabilir ama en nihayetinde gıdası olmak zorunda.."

TARIMDANHABER