Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde yapılan ‘Çiftçi Zirvesi’ne ABD’li Cargill firmasının ana sponsor olması Bakanlığın nişasta bazlı şekerler konusundaki çelişkisini gözler önüne serdi. Bakanlık bir taraftan halk sağlığını dikkate alarak nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürüldüğünü savunurken, diğer taraftan Türkiye’de en önemli nişasta bazlı şeker üreticisi küresel bir firmanın ana sponsorluğunda ‘Çiftçi Zirvesi’ düzenlemesi yaşanan çelişkili gözler önüne serdi. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Saban Gazetesi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde düzenlenen 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi’ne ana sponsorlar damgasını vurdu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere Bakanlığın üst düzey katılım gerçekleştirdiği ‘Çiftçi Zirvesi’nin ana sponsorları arasında ABD’nin küresel Cargill firmasının da yer alması dikkat çekti.

Nişasta bazlı şeker kotası, halk sağlığı gerekçesiyle hükümet tarafından yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kotaları yüzde 50 indirme ve artırma yetkisi bulunuyor. Son iki yıldır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50 indirme hakkını kullanmasından dolayı nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5 olarak uygulanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da kotaların düşürülmesini halk sağlığı açısından savunuyor. 

Kamuoyunda da nişasta bazlı şekerler konusunda önemli bir duyarlık bulunurken, Sabah Gazetesi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himayesi ile yapılan 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi’ne Türkiye’de en yüksek nişasta bazlı şeker kotası bulunan ABD’li Cargill firmasının ana sponsor olması, yapılan Çiftçi Zirvesine damgasını vurdu. Çiftçi Zirvesinin 6 ana sponsoru bulunurken, bu sponsorlar arasında ABD’li Cargill firması da yer aldı. 

Türkiye tarımının ve çiftçinin sorunlarının konuşulduğu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de ana konuşmacılarından olduğu ‘Çiftçi Zirvesi’nin Cargill’in ana sponsorluğunda yapılması tepki çekerken, Bakanlığın nişasta bazlı şekerler konusundaki çelişkisini de gözler önüne serdi. Cargill’in Bakanlığın himayesinde yapılan ‘Çiftçi Zirvesi’ne sponsor olması iyi bir pr çalışması olarak görülüyor.