Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler’ başlıklı bir kitapçık hazırladı. Kitapçıkta tarım ve orman alanında 33 başlıkta gündeme gelen asılsız iddialara cevap verildi. Bu başlıkların içinde süt üreticilerine yönelik başlık dikkat çekti. 

Süt üreticisinin beklentisine rağmen Ulusal Süt Konseyi’nden çiğ süt fiyatlarına hiçbir artış yapılmazken, Tarım ve Orman Bakanlığı da üreticinin tepkisinden çekinildiği için bu durumla ilgili hiçbir açıklama yapamamıştı. 

Üreticinin zararına üretim yaptığı bilindiği halde çiğ süt fiyatlarının artırılmaması Tarım ve Orman Bakanlığının politikalarının sorgulanmasına neden olurken, Bakanlığın asılsız iddialara cevap vermek amacıyla hazırlanan kitapçıkta süt üreticisinin alın terinin korunduğunun iddia edilmesi dikkat çekti. 

İDDİA: Et ve Süt Sektöründe Bakanlık tarafından üreticiyi koruyan hiçbir müdahale yapılmıyor!

GERÇEK: Üreticilerimizi Fiyat Dalgalanmalarına Karşı Koruyoruz 

Kitapçıkta şunlar kaydedildi: Yerli hayvan karkas alım fiyatı 34 lira ithal hayvan karkas alım fiyatı ise 34 lira olarak uygulanmaktadır. Et ve Süt Kurumu kendi kombinaları dahil 28 adet kesimhane ile besicilerimize mahallinde kesim hizmeti veriliyor. Bu kapsamda 2018 yılında 273 bin 735 büyükbaş, 2019 yılında da 242 bin 533 büyükbaş hayvan kesimi yapılmıştır. 

SÜT ÜRETİCİLERİNİN ALIN TERİNİ KORUYORUZ

Süt regülasyonu kapsamında 4 yılda piyasadan toplanan yaklaşık 1.122.246 ton arz fazlası çiğ sütten 92 bin 330 ton yağsız süt tozu üretilerek dış piyasaya ihraç edilmiştir. Üreticilerimizin üretmiş olduğu ürünlerin değer kaybı yamaması için gerektiğinde hem müdahale alımları yapıyor hem de taban fiyatı açıklaması yaparak üreticimizin yanında oluyoruz.