Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Tarım, iktidarın politikaları nedeniyle adeta uçuruma sürüklenirken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihalelerde iş artışı yoluyla milyonlarca liralık maliyet artışına yol açtığı öğrenildi. Sayıştay incelemelerine takılan bulguya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "anahtar teslim götürü" olarak ihale edilen yapım işlerinin birçoğunda ihale edilen işin maliyetinin değişmesine yol açacak değişikliklere imza atıldı.

YOLDA KURAL DEĞİŞİKLİĞİ

Sayıştay raporuna göre, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hizmet binasının yapım ihalesi 10 milyon TL’ye karara bağlandı. Binanın yapımı devam ederken bazı imalat kalemlerinde yüzde 10’luk iş artışına gidildi. Toplam 12,4 milyon TL’ye ihale edilen Kayseri İl Tarım Müdürlüğü’nün hizmet binası yapım işinde de yüzde 23,71 oranında iş artışı, yüzde 18,74 oranında ise iş eksilişi yapılarak ihale bedelinin önemli ölçüde sapmasına yol açıldı. Değişikliklerin büyük kısmının zorunlu nedene dayanmadığı ve projedeki eksikliklerden ve estetik gerekçelerden kaynaklandığı belirlendi. Hatay İl Tarım Müdürlüğü’nün 12,2 milyon TL ihale bedelli hizmet binasının yapımı sırasında da iş artışına gidildi. İş artışına yönelik gerekçe raporunda, 6 cm yerine 10 cm taş yünü kullanılması gerektiği belirtildi.

MERALAR SAHİPSİZ

Tahsis amacı değişikliği nedeniyle zarar gören meraların eski vasfına kavuşturulması için gerekli çalışmaların yapılmadığı da denetimler ile açığa çıkarıldı. Aralarında Adana, Ankara ve Manisa’nın da olduğu çok sayıda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il müdürlüğünün, meraların eski niteliğine kavuşturulması için alınan teminatları da iş yapılmadığı halde iade ettiği öğrenildi.

Rapora göre, Tarımsal Amaçlı Arazi Kullanım Plan ve Projeleri de tamamlanmadı. Sayıştay denetçileri, potansiyel arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak, niteliklerine uygun ve teknik ve ekonomik biçimde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

İHALESİZ TEMİN

Sayıştay’ın denetimlerine takılan mevzuata aykırılıklar bunlarla da sınırlı kalmadı Bakanlığın, tarım ürünü olmayan ve tüketim amacıyla kullanılan bazı ürünleri ihalesiz olarak satın aldığı belirlendi. Sayıştay denetçileri, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden temin edilen akaryakıt, kömür, piknik masası, gübre gibi ürünlerin, tarım üreticileri tarafından üretilmemiş olmasına karşın ihalesiz olarak alınmasını eleştirdi.