Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ürün Masaları Mayıs Ayı Bültenleri yayınlandı. Pamuk bültenindeki değerlendirmeler dikkat çekti. Türkiye’de pamuk üretim alanlarının tümünde ekilişlerin başladığı ve ekilişlerin ortalama %90’ının tamamlandığı kaydedilen Pamuk Bülteninde, "Ekilişlerde yağışlardan kaynaklı gecikmeler yaşanmakla beraber Mayıs ayı sonuna kadar ekim işlemlerinin tamamlanması beklenmektedir. Ayrıca bölgelere göre ürün çıkışları farklılık göstermektedir" denildi. 

Bültenin değerlendirme bölümünde, pamuk ekim alanlarıyla ilgili karamsar bir tablo ortaya konularak, şu ifadeler yer aldı: "COVID-19 kaynaklı belirsizlikler, bir önceki yıl verimde yaşanan düşüşler, maliyetlerde yaşanan değişim ve münavebe gibi nedenlerle pamuk ekim alanlarında kısmen daralma beklenmektedir" 

ÇİFTÇİ PAMUKTAN VAZGEÇİP HANGİ ÜRÜNE YÖNELDİ?

Bülten, pamuk üretiminden vazgeçen çiftçinin hangi ürüne yöneldiğinin de bilgisi verildi. Buna göre, pamuk alanlarından Şanlıurfa ve Diyarbakır’da buğday ve mısıra, Hatay’da mısıra, Adana’da mısır, soya ve yer fıstığına, İzmir ve Manisa’da sebze ve mısıra yönelme olduğunun görüldüğü kaydedildi.

PAMUK İTHALATI ARTTI HAZIR GİYİM İHRACATI GERİLEDİ 

Diğer yandan pamuk dış ticaret verileri de dikkat çekti. 2020 yılının ilk üç ayında pamuk ithalatı artarken, tekstil ve hazır giyim ihracatı ise geriledi. Pamuk dış ticaretiyle ilgili şu bilgilere yer verildi: "2019 yılı Ocak-Mart döneminde 177 bin ton olan pamuk ithalatı 2020 yılı OcakMart döneminde 290 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Mart 2020 döneminde Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim ihracatı 2019 yılının aynı dönemine göre %6,1 oranında düşüş göstererek 4,2 milyar $ olarak gerçekleşmiştir"