ÖZEL HABER / Ağrı’da yaşanan yüzde 75 hibe tohum skandalının üstünün örtüldüğü ortaya çıktı. Tohum skandalında yazlık tohum yerine kışlık tohum dağıtılarak hem kamu kaynakları hem de çiftçi ciddi anlamda mağdur edilirken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu mağduriyete neden olan sorumlular hakkında bir işlem yapmadığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının, skandalın aydınlanması için TBMM Başkanlığına verilen soru önergesine geçiştirilerek cevap verilmesi manidar bulundu. 

ÇİFTÇİ EKTİĞİ TOHUMDAN HİÇ BİR ÜRÜN ALAMADI!

Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ekilebilir arazileri üretime kazandırmak için ‘Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi’ programı kapsamında 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum desteğinde büyük bir skandal ortaya çıkmıştı. Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtıldığı ortaya çıkarken, bu tohumları eken çiftçilerin neredeyse hemen hepsinin mağdur olduğu gündeme gelmişti. 
Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bugüne kadar kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapmazken, TBMM Başkanlığına verilen soru önergesindeki soruların da geçiştirilerek cevaplandırılması manidar bulundu. 

OKAN GAYTANCIOĞLU PAKDEMİRLİ'YE SKANDALLA İLGİLİ 10 SORU SORDU

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçilere kışlık tohum dağıtılması skandalıyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi:

-Çiftçiye kışlık tohum dağıtıldığı iddiaları doğru mudur?

-Ortaya çıkan zararların giderilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?

-Söz konusu tohumlar hangi firmadan temin edilmiştir? 

-Tohumların alımı için ihale yapılmış mıdır? Bir ihale şatnamesi hazırlanmış mıdır? 

-Bu tohumlar alınırken kontrolleri kimler tarafından yapılmış, kimler tarafından alımı yapılmıştır? 

-Tohumlar hangi kriterlere göre onaylanmıştır? 

-İl Müdürlüğünün çiftçilere baskı yaptığı iddiaları incelenmiş midir? 

-Söz konusu iddialarla ilgili Bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır? 

-Eğer bir soruşturma açılmamış ise neden açılmamıştır? 

-Bir soruşturma açılacak ise sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak, yapılan işlerde sorumluluğu olanlar hakkında bir işlem yapılacak mıdır? 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söz konusu soru önergesine cevap verirken, yazlık ekiliş yapacak çiftçiye neden kışlık tohum dağıtıldığına yönelik soruların hiçbirine cevap vermemesi dikkat çekti. 

400 TON ARPA TOHUMUNDAN 1700 TON ÜRÜN ALINDI! BAKAN SKANDALI BU KOMİK ÜRETİM RAKAMLARIYLA SAVUNDU! 

Diğer yandan proje kapsamında 400 ton arpa tohumu temin edilerek 19 bin 652 dekar alanda ekiminin yapıldığı ve bu ekimden 1700 ton dane arpa hasadı gerçekleştirildiği belirtilerek, “bir kaybın söz konusu olmadığı gibi ilave katma değer oluşturulmuştur” şeklinde bir savunmada bulunulması anlamlı bulundu. 

BAKAN PAKDEMİRLİ ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİNE DUYARSIZ KALDI!

Bakan Pakdemirli, yazlık ekim yapacak çiftçiye neden kışlık tohum dağıtıldığı, bu skandala kimlerin neden olduğu ve sorumlular hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığı, tohumun hangi firmadan temin edildiği, tohumların bir ihale ile mi temin edildiği ve Bakanlığın mağdur olan çiftçilerle ilgili olarak bir inceleme başlatıp başlatmadığına yönelik sorulara hiçbir şekilde cevap vermemesi dikkat çekti. 

YANLIŞ TOHUM FİRMADAN ALINARAK BİRİLERİNE RANT MI SAĞLANDI? 

Ağrı'da büyük bir skandala neden olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili hiç bir soruşturma başlatmaması ve konuyla ilgili verilen soru önergesine de geçiştirilerek cevap verilmesi, akıllara 'söz konusu yanlış tohumun alınarak çiftçiye dağıtılmasına kim karar verdi ve bu kararı alanlar buradan bir rant elde etti mi?' sorusunu getiriyor.