Çiftçi borçları tarım sektöründe ciddi bir sorun oluşturmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bu konuyla ilgili verilen soru önergelerini geçiştirerek cevaplandırması dikkat çekiyor. Söz konusu soru önergelerine, Bakanlık hiç bir şekilde müdahil olmadan sadece Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'ndan alınan cevabi bilgileri kes yapıştır yöntemiyle cevap verilirken, Bakanlığın mevcut soruna hiç bir şekilde müdahil olmaması manidar bulunuyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir'in konuyla ilgili soru önergesinin bile cevapsız bırakılması, çiftçi borçlarında yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Sözcü gazetesinden Müslüm Evci'nin haberine göre, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası'na ve diğer özel bankalara borcunu ödeyemeyen çiftçilerin sayısını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Pakdemirli, “Banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, son yıllarda yaşanan kuraklık ve pandemi ile birlikte zor bir süreç yaşayan çiftçilerin kredi borçlarını ödeyemediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'na yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Özdemir, “Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara borcunu ödeyemeyen ve borçlarını geciktiren Kayseri’ deki çiftçilerimizin sayısı kaçtır? Çiftçilerimizin üretimde kullandığı traktör vb. araçlarının belli bir süreliğine de olsa haciz edilmesinin önlenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?” şeklindeki sorularına Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den yanıt istedi.

BORÇLU ÇİFTÇİ SAYISINA ‘TİCARİ SIR' YANITI

Bakan Pakdemirli çiftçi borçlarının yapılandırılması ile ilgili Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nden alınan cevapları aktardı.

Tarım Kredi Kooperatifleri yapılandırma için kanun ve yönetmeliklere işaret ederken, Ziraat Bankası ise “1 yıla kadar yüzde 25 faiz indirimli ertelenebilmekte ya da 5 yıla kadar yüzde 20 faiz indirimli olarak taksitlendirilebilmektedir” cevabını verdi. Banka ayrca borçlu ve hacizli çifti sayısına ilişkin ise, “Kamuya açıklanan Bankamız finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Sırların saklanması” başlıklı 73 ‘üncü Maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

PAKDEMİRLİ BİR SORUYU YANITLAMADI

Bakan Pakdemirli'nin, Özdemir'in “Bakanlığınızın anılan konuya ilişkin görüşü ve 2021 yılı programı nasıldır?” sorusunu yanıtlamaması ise dikkat çekti.