Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Bakanlığında ‘şeker gibi bürokrat’ Meclis gündeminde. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Milli Gazete’nin TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan ile ilgili gündeme getirdiği iddiaları, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesinde, Bakan Kirişçi’den TÜRKEŞEKER’de gündeme gelen peşkeş ve yolsuzluk iddialarına yönelik 11 sorunun cevaplandırılmasını istedi. 

Milli Gazete’nin, ‘Tarım Bakanlığının şeker gibi bürokratı’ başlıklı haberinde gündeme getirdiği iddialarla ilgili TBMM Başkanlığına kapsamlı bir soru önergesi verildi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde; “Milli Gazete’nin 19 Mayıs 2022 tarihli sayısında yer alan habere göre; Türkşeker geçtiğimiz yıl elinde bulunan birinci sınıf nohutu piyasa fiyatlarının çok altında, hiçbir duyuru ve ilana çıkmadan Çağlayan Gıda adlı bir firmaya satmıştır. Bu yıl da aynı firmaya belli marketlere indirimli şeker satışı kapsamında verdiği şekerleri paketlettirdiği ortaya çıkmıştır. Adı geçen firma ile Türkşeker arasındaki ilişkiler soru işaretleri doğurmaktadır. Bu konuyla ilgili aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanmasını istiyorum” dedi. 

BELGELİ NOHUT PEŞKEŞİ İLE İLGİLİ AÇILMIŞ BİR SORUŞTURMA VAR MI? 

Tarım Bakanı Kirişçi’ye, TÜRKEŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde Türkşeker Tarım’da yaşanan nohut peşkeşi ile ilgili bir soruşturmanın açılıp açılmadığını soran Gaytancıoğlu, “Açılmış bir soruşturma var ise sonuç ne olmuştur?” dedi. Herhangi bir soruşturma açılmamış ise neden o dönem piyasa fiyatı 7.5 ile 8 lira olan birinci sınıf nohutun Çağlayan Gıda’ya 4,93 liradan satılmasına ve kurumun zarara uğratılmasına izin verildiğinin açıklanmasını isteyen Gaytancıoğlu, “Bu zararın sorumluları hakkında bir işlem yapılacak mıdır? Söz konusu şirket ile Türkşeker yöneticileri arasında bir çıkar ilişkisi olup olmadığı incelenmiş midir?” diye sordu. 

ŞEKER PAKETLEME İŞİ İÇİN İLAN VE İHALEYE ÇIKILDI MI? 

TÜRKŞEKER’in indirimli şeker kapsamında marketlere verdiği şekerin paketleme işinin Çağlayan Gıda’ya nasıl verildiğinin de açıklanmasını isteyen Gaytancıoğlu, Bakan Kirişçi’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi: “Neden aynı şirkete piyasaya verilecek indirimli şekerlerin de paketleme işlemi verilmiştir? Paketleme işlemi için ilan ve ihaleye çıkılmış mıdır? İndirimli şeker satışı için yapılan paketleme işlemi için söz konusu firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır?” 

İYİGÜN GROS’UN DEPOSUNDAKİ ŞEKERLER NE ZAMAN VE KAÇ LİRADAN SATILDI?

İyiGün Gros’un deposunda çıkan tonlarca şeker görüntüsü ile ilgili de Bakan Kirişçi’ye soru yönelten Gaytancıoğlu, “Yine aynı haberde geçen piyasada şeker satışlarının sınırlandırıldığı bir dönemde Ankara’da bulunan İyigün Gros adlı marketin depolarında tonlarca şeker bulunması ve bu market sahip ve yöneticileriyle Türkşeker yöneticileri arasındaki ilişkiye ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır? Söz konusu marketin bu miktarda bir şekeri ne zaman kaç liradan aldığına dair bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmamış ise yapılacak mıdır?” dedi. 

TÜRKŞEKER’E EHLİYET VE LİYAKAT SAHİBİ İNSAN BULMAKTA ZORLUK MU ÇEKİLİYOR? 

TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu’nun 10 aydır atanmamasını da Bakan Kirişçi’ye soran Gaytancıoğlu, “Türkşeker’in yönetim kurulu neden 10 aydır atanamamıştır? Bakanlığınız bu iş için ehliyet ve liyakat sahibi insanları bulmakta zorluk mu çekmektedir?” dedi.