Manisa Selendi’de konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, göreve geldikten sonra tarım ve hayvancılıkla ilgili üreticiyi ve besiciyi memnun etmek için çalıştıklarını, para kazanamayan üretici bırakmadıklarını söyledi. TMO’nun kuru üzüm alım fiyatının genel olarak memnuniyetle karşılandığını belirten Pakdemirli, Meclis’teki tütünle ilgili tasarının yasalaşmasıyla Türkiye’de üretim yapan yabancı şirketlerin yüzde 30 yerli tütün kullanmak zorunda olacaklarını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa programı çerçevesinde AK Parti Selendi İlçe Başkanlığı 7. Olağan Kongresine katılarak bir konuşma yaptı. Göreve geldikten sonra tarım ve hayvancılıkla ilgili üreticiyi ve besiciyi memnun etmek için çalıştıklarını, para kazanamayan üretici bırakmadıklarını vurgulayan Pakdemirli, geçen hafta fındık ve üzümde taban fiyat açıkladıklarını anımsatarak, “Üzümde genel bir memnuniyet var. Gerçekten muhalefetin bile aklında olmayan fiyatları açıkladık. Bunlar muhalefetin bile tahayyül edemediği fiyatlardı. Bunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı yetki ve kıvraklıkla başardık.” diye konuştu.

Üreticinin salgın döneminde büyük fedakârlık göstererek üretime devam ettiğini belirten Pakdemirli, bu sayede Türkiye’nin tarımsal üretiminin bir önceki döneme göre yüzde 4 büyüdüğünü kaydetti.

Tütün mamulleri üreticileri yüzde 30 yerli tütün kullanmak zorunda olacak

Selendi’de yaklaşık 4 bin ton kadar tütün üretimi olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, Meclis’teki tütünle ilgili yasa tasarısına değindi. Pakdemirli, “Tütünle ile ilgili Meclis’te bekleyen bir yasamız var. Bu kadar yabancı şirket var burada, bu kadar üretim yapıyorlar, bunlar yüzde 30 yerli tütün kullanma mecburiyeti getirelim. İnşallah bunu Ekim ayında yasalaştırmış olacağız. Yüzde 30 yerli tütün kullanmak zorunda olacaklar. Tütün müstahsili bundan sonra ürettiği zaman satacak yer aramayacak kendisine, fabrikası hazır olacak. Bugüne kadar bunun üzerinde çok durulmamış ama özellikle tütün müstahsilini düşünerekten son bir iki yılımızı da sigara üretimi yapanlarla konuşarak geçirdik. İnşallah tütünümüzü daha değerli satma imkanı doğacak” ifadelerini kullandı.