İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi bazı illerde ağır bir şekilde hissedilen kuraklık ve açıklanması beklenen hububat taban fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Kahveci, dünya tahıl piyasalarının ilk hasatta ve ilk satışlarda bu yıl fiyatların yüksek olacağını işaret ettiğini belirterek, geçmiş yıllardaki 220-240 dolarlık ithalat rakamlarını artık bulmanın zor olduğunun altını çizdi. 

BUĞDAY İTHALATI 2.2 MİLYON TON ARTACAK!

Bazı illerde belirgin bir şekilde hisssedilen kuraklığın Türkiye'nin toplam hububat üretimini olumsuz etkileceğini ifade eden Kahveci, üretim kaybının da ithalatla kapatılacağını dile getirdi. Kahveci, "2020'de DİR dahil 10.8 milyon ton buğday ithal etmişiz. Demek ki kuraklık etkisiyle bu yılın beklenen ithalat rakamı 13 milyon ton civarında olacak" dedi. 

ÜRETİCİYE İYİ BİR FİYAT VERMEK ZORUNDASINIZ

Hububatta taban fiyatların biran önce açıklanmasının önemine değinen Kahveci, bu konuda şunları kaydetti: "Tarım Bakanı kulağının üzerine yatmış kırkikindi yağışlarını bekliyor. Oysa arpada yakında hasat zamanı. Şimdiden söyleyelim; çok iyi bir denge-düzenleme politikasına ihtiyacınız var. Aksi durumda; DİR ürünleride iç piyasadan karşılanmaya çalışılır. Stokların önüne geçemezsiniz. İç piyasada buğday bulamazsınız. Dış piyasada fiyat 300 dolarları bulur. Hem de hasat döneminde. Ezcümle; arz eksik talep fazla ise üreticiye iyi bir fiyat vermek zorundasınız" 

TAHILLARDA ÜRETİM KAYBI KURAKLIKTA YAŞANAN REKOLTE KAYBINDAN DAHA FAZLA 

Diğer yanda tahıllarda yıllık üretim ve kullanma kaybının 2.6 milyon ton olduğuna dikkat çeken Kahveci, buradaki ürün kaybının kuraklıktan dolayı yaşanan rekolte kaybının da üzerinde olduğunu belirtti. Kahveci, "Tahıllarda, toplam, yılda üretim ve kullanma kaybı olarak 2,612 milyon ton ürün kaybediyoruz. Sadece buğday için bu rakam 1,075 milyon ton. Bu sorun ortada dururken, kuraklık yüzünden 2 milyon tonun üzerinde rekolte kaybı olacağını söylüyor TZOB" değerlendirmesinde bulundu.