Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin tarım alanlarını korumak için 184 ovayı sit alanı ilan ederken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, web sitesi üzerinden görüşe açtığı Üretim Reform Paketi Tasarı Taslağı ile tarım alanlarının amaç dışı kullanıma izin veren yeni düzenlemeler getiriyor.

3 Temmuz 2005 tarihli Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na eklenen geçici maddeye göre “11 Ekim 2004 tarihinden önce, gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçlı kullanıma açılmış bulunan arazilerin istenilen amaçla kullanımı için, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde Bakanlığa başvurulması, hazırlanacak toprak koruma projesine uyulması ve tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metre karesi için sekiz Türk Lirası ödenmesi şartıyla izin verilir. Bu tutar, Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek yeniden değerlendirme oranına artırılır. Tarım arazisi vasfından çıkarılan araziler, ilgili kuruluşlarca başvuru sahibinin isteği doğrultusunda vasfını değiştirir" deniliyor.

AMAÇ DIŞI KULLANILAN TARIM ARAZİLERİNİN BÜYÜKLÜĞÜ BELÇİKA KADAR!

Yapılan düzenlemeye ilişkin DÜNYA'ya değerlendirmede bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, kanuna eklenen her bir geçici maddenin tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını teşvik etttiğini belirterek, “Nüfusumuz hızla artarken tarım arazilerimiz hızla küçülmektedir" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre tarım arazilerimizin mevzuat çerçevesinde korunmaya başladığı 1989 yılından 2015 yılı sonuna kadar tarım alanlarımızın amaç dışı kullanılmasını talep eden 114 bin 945 başvuru olduğunu, bunlardan 1.7 milyon hektara izin verilmezken, 2.6 milyon hektar tarım arazisinin amaç dışı kullanımına izin verildiğini söyledi. Tarım arazilerimizin tek sorunu amaç dışı kullanımlar olmadığını, uygulanan tarım politikalarının çiftçiyi göç etmeye zorladığını ifade eden Atalık, “Bakanlığın verilerine göre son 15 yılda çiftçinin ekmekten vazgeçtiği tarım arazisi miktarı 2.6 milyon hektar. Bu büyüklük neredeyse Belçika'nın toplam yüzölçümüne eşdeğer" dedi.

SUDAN'DAN TARIM ARAZİSİ KİRALARKEN KENDİ ARAZİMİZİ TARIM DIŞINA KAYDIRIYORUZ!

Tarım Bakanı'nın her fırsatta ekilmeyen arazi kalmayacağını, boş arazilerin kiralanmak suretiyle üretime kazandırılacağını belirtmesine karşın, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nda tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yol açacak düzenlemelerin yer aldığına işaret eden Atalık, şunları söyledi: “Artan nüfusunu besleyecek tek alternatif olan tarım arazilerine sahip çıkmayan, onları korumayan, tarım arazisi üzerinde beton dökeni cezalandırıp araziyi tekrar eski vasfına döndürmek amacı taşımayan hiçbir faaliyetin 'milli' kelimesi ile bağdaştırılması söz konusu değildir. Sudan'dan tarım arazisi kiralarken, kendi tarım arazilerimizi metrekare hesabı ile tarım dışı kullandırmak ülkemize hiç yakışmamaktadır. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı kesin kurallar ile engellenmeli, çiftçiye tarlasını terk ettiren tarım politikaları terk edilmelidir. Çiftçinin pazarlama kanallarında yaşadığı güçlükler, müdahale kurumları ve güçlü kooperatif yapıların tesisiyle aşılmalıdır. Son günlerde Milli Tarım Projesi'ni dillendirenler toprakların boş kalmasına çare bulmanın yanında tarım arazilerimizin amaç dışı kullanılmasını önlemekle de mükelleftirler."

Kaynak: SERGÜL KESKİN / DÜNYA