Sabah gazetesi dikkat çektiği haberde, Çukurova'nın verimli tarım toprakları her geçen gün eridiğine dikkat çekti. Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip Çukurova'da tarım arazilerinin yanlış ve düzensiz imar yüzünden betonlaşmaya kurban edildiğini söyledi. Başkan Doğan, "Tarım arazileri dedelerimizin mirası değil, çocuklarımızın emanetidir" diye konuştu.

YILIN 365 GÜNÜ HASAT

Başkan Doğan, tarımın başkenti olarak nitelendirilen Adana'nın Türkiye'nin en önemli sulu tarım alanlarına sahip olduğunu dile getirdi. Yılın 365 günü ekim ve hasat yapılabilen Çukurova bölgesinde tarım sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Doğan, bu sorunların başında ise verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının geldiğini ifade etti.

KAYIP ÇOK BÜYÜK

"Çukurova, Türkiye'nin en bereketli sahalarından biri. Ancak beton binalar yükseldikçe verimli tarım arazileri yok oluyor" diyen Doğan, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2003-2013 yılları arasında Adana tarım arazisinin 1 milyon 204 bin dekarını kaybetti. Artan nüfus ve göç, kent merkezine yakın tarım arazilerini inşaat sektörü için hazine değerinde arsalara dönüştürüyor" dedi. Adana'nın toplam 539 bin hektar tarım arazisi olduğunu hatırlatan Başkan Doğan, bunun 447 bin 215 hektarında tarla bitkisi, 67 bin 255 hektarda meyve, 24 bin 530 hektarında ise sebze yetiştirildiğini belirtti. Başkan Doğan, dünya üzerinde kıtlık ve kuraklık yaşanması beklenen 2050 yılına gelindiğinde Türkiye'nin kendi nüfusunu besleyebilen bir ülke olabilmesi için tarım arazilerinin korunmasına yönelik katı tedbirlerinin alınması gerektiğini savundu.

ALAN GİTTİKÇE DARALIYOR

Başkan Doğan, "Bugün dünyada çok ciddi bir gıda krizi konuşuluyor. Ortalama nüfus artış hızının yüzde 1,5'a ulaştığı bir dünyadan bahsediyoruz. Çok az tarım arazimiz var. Elimizdekileri korumak ve üretimimizi iki katına çıkartmak şartıyla, torunlarımızın karnının doyabileceğini söyleyebilirim. Bunun altındaki koşullarda aç kalırız. Durum bu kadar ciddi" dedi.

DOĞAN: SAHİP ÇIKIYORUZ

Doğan, 22 bin kayıtlı üyesi ile Türkiye'nin en büyük tarımsal örgütlerinden birisi olan Yüreğir Ziraat Odası'nın tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemeye yönelik önemli çalışmalarının olduğunu söyledi. Başkan Doğan, "Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde tarım arazilerinin korunması konusunda ciddi bir kamuoyu oluşturduk" şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER