Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne, 1995 yılında başlayan HES, taş ocakları ve maden işletmeleri ile ne kadar tarım alanının yok edildiğine dair dilekçe verdi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün dilekçeye verdiği yanıtta ise Ordu'da 1 Ocak 2000 ile 31 Ağustos 2015 tarihleri arasında toplam 11 bin 80 dönüm tarım arazisinin yok edildiği belirtildi. Bu yıllar arasında yok edilen tarım arazileri Mülga Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü arşivlerinde yer alıyor.

'HES'ler ile tarım alanı yok edildi'

HES'lerin, taş ocaklarının, maden aramalarının doğaya verdiği zararlara karşı mücadele ettiklerini dile getiren Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Ertuğrul Gönül şöyle konuştu:

“Verdiğimiz dilekçe ile 1995 yılında başlayan HES, taş ocakları ve maden işletmeleri ile ne kadar tarım alanının yok edildiğini öğrenmek istedik. Ordu Büyükşehir kapsamına alındığı için Özel İdare yetkisiyle verilen yerleri öğrenemedik, ama Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kanalı ile tarım arazilerinin tarım dışı kullanımına verdiği yerlerin miktarını öğrendik. HES'ler için 10 bin 380,80 dekar (dönüm), maden ocakları için 144,8 dekar (dönüm); taş ocakları için 966,2 dekar (dönüm) tarım arazisinin yok edilmesine izin verilmiş. 01 Ocak 1995-31 Aralık 2000 yılları arasında yok edilen tarım arazileri ve bundan sonra yok edilmek isteneler de hesaba katıldığında tehlikenin boyutu daha iyi anlaşılacaktır. Müdahale edilmezse tehlike daha da büyüyecek"

Yoksulluğun sebebi yok edilen tarım arazileri

Ertuğrul Gönül, Türkiye genelini düşündüğümüzde tarımda dışa bağımlılığın gerekçelerinin de ortaya çıktığına değinerek, “Tarım arazilerinin yok edilmesi yoksulluğa neden oluyor. Tarım arazisini kaybeden üreticiye göç etmekten başka çare kalmıyor. Bu da şehirlerde ucuz işgücünün yaratılmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

'Birileri kâr edecek diye'

Tarım arazileri dışında orman ve meralar da hesaba katılırsa geleceğimize sahip çıkmanın acilliği daha iyi anlaşılıyor ifadesini kullanan Gönül, “Bu topraklar geleceğimiz. Her bireye, kuruluşa görev ve sorumluluk düşüyor. Birileri kâr edecek diye topraklarımızın, sularımızın, ormanlarımızın yok olmasına seyirci olmamalıyız. Herkesi birlikte mücadeleye davet ediyoruz" dedi.

EVRENSEL