Milli Gazete'den Sezer Yılmaz'ın haberine göre, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık her geçen gün artarken, yanlış yatırımlar tarım arazilerini bitirme noktasına getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilen Yozgat Bozok Uluslararası Havaalanı tartışmalara neden oldu. Yapılan havaalanın tarım arazisi üzerine yapılması kamuoyundan büyük tepki topladı. İnşaat çalışmaların devam ettiği havaalanında 4 bin 200 dönüm tarım arazisi kamulaştırıldı. Vatandaşlar tarım arazisinin betona gömülmesine tepki göstererek, havaalanı için gerekli fizibilite çalışmalarının yapılmadığı dikkat çekti.

YEŞİL MERCİMEĞİN ANA VATANI

Bereketli topraklarıyla Anadolu'nun önemli hububat merkezlerinden olan Yozgat'ta, yapımına başlanan yeni havaalanının tarımsal üretim alanı içerisinde yer alması tepkilere neden oldu. Havaalanın, nohut, buğday ve yeşil mercimeğin ekildiği bölgede yapılması üreticiler tepki gösterdi.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPILMALI

Havaalanı 4 bin 200 dönüm tarım vasfı taşıyan arazinin kamulaştırılmasıyla yapılırken, tarımda dışa bağımlılığın arttığı bu dönemde havaalanın stratejik tarım bölgesine yapılması ülke üretimine büyük darbe vuruyor. Beton yatırımların ülke genelinde yaygınlaşmasıyla tarımsal verimlilik azalıyor.

ÇİFTÇİ TOPRAĞINA KÜSTÜRÜLMEMELİ

Vatandaşlar Yozgat'a yatırım yapılması gerektiğini vurgulayarak, öncelikli hedefin üretime yönelik olması gerektiğini belirti. Vatandaşlar, “Yozgat'ın büyük bir kültürel hazinesi var. Öncelikle bu gün yüzüne çıkarılmalı. İç Anadolu bölgesinin en verimli arazileri burada. Çiftçiye ve tarıma önem verilmelidir. Çiftçi toprağına küstürülmemelidir. Yozgat yeşil mercimek üretiminde birinci sırada yer alıyor. Buğday üretiminde beşinci sırada yer alıyor. Nohut üretiminde ülke sıralamasının üst kısımlarından yer alıyor. Havaalanı için bu bölgede fizibilite çalışmalarının yapılmadığın düşünüyoruz" diye tepki gösterdi.

TARIMDAN HABER